Senatorul Nicolae Moga a sustinut, in plenul Senatului din 16 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "EDUCATIA RUTIERA - PRIORITATE ABSOLUTA", pe care o puteti citi in continuare.

Stiri absolut ingrijoratoare apar pe prima pagina a presei constantene : "Copii lasati nesupravegheati, morti in accidente rutiere ; "Beat la volan, a lovit o femeie pe trecerea de pietoni si a fugit de la fata locului" si... titrarile continua.
Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii dat publicitatii anul acesta indica faptul ca, pe plan mondial, numarul deceselor in accidente rutiere este de 1,24 milioane pe an, numarul celor accidentati fiind de peste 20 de milioane de oameni, iar pierderile economice sunt estimate la peste 100 de miliarde USD (dolari americani) pe an, un nivel "inacceptabil de mare".
Conform aceluiasi raport, dintre victimele celor 2.377 de accidente mortale din Romania, 60% au varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani, 37% sunt pietoni, 21% conducatori de autoturisme, iar 20% pasagerii acelorasi masini.
Principalii factori de risc identificati se refera la : conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, excesul de viteza, nefolosirea centurilor de siguranta sau a scaunelor pentru copii. Aceasta situatie nu tine de legislatie sau infrastructura, ci este legata de educatia tuturor participantilor la trafic indiferent de varsta sau nivel de instruire.
Vom avea un nou Cod Rutier si cu atat mai mult, prioritatea autoritatilor din Romania trebuie sa fie educarea oamenilor pentru a constientiza asupra factorilor de risc.
Semnalele primite cu ocazia intalnirilor cu cetatenii privind necesitatea informarii asupra masurilor menite a oferi un plus de siguranta pentru a evita incidente rutiere, reducerea numarului accidentelor mortale si cele pentru a ajunge la media europeana, trebuie sa se regaseasca, in mod prioritar, intr-un program amplu de educatie rutiera.
"Romania trebuie sa investeasca mai mult in educatia rutiera!"