Moshemordechai.ro: De ce iubim noi statul!

Motivele sunt multe; n-o sa ma apuc sa le insir pe toate, dar ma bate gandul sa fac din asta o rubrica permanenta. Azi o sa vorbesc doar despre o chestie: autostrada Bucuresti-Constanta, pe care o bat de-mi vine acru.
Sigur, o sa-mi explice niste intelepti ca statul sunt si eu, ca trecatorii derbedei care jumulesc afacerile statului nu trebuiesc confundati cu statul insusi si o intreaga astfel blablalologie. A se scuti! Ne jucam de-a nuantele, frecam ata subtilitatilor altadata. Azi ne multumim cu observarea evidentei.
A2, singura sosea care poate emite pretentia de a fi numita autostrada in Romania. Autostrada fiind drumul ala bine intretinut, pe care te deplasezi cu mare viteza, nestanjenit. Asta in definitie, ca in practica nu e cazul. Pentru ca un dobitoc s-a gandit sa propteasca in drum o bariera, unde se plateste o idioata taxa de pod. Adica la Fetesti. Vara, cand traficul devine mai complicat, a devenit deja o chestie obisnuita sa pierzi vreme buna, asteptand la cozi kilometrice pentru a-i da lu’ nea statu’ banii de care vrea sa te jecmaneasca. In intelepciunea sa, dumnealui statul a decis ca situatia asta e intolerabila, asa ca daca treci in week end pe acolo beneficiezi de scutire de taxa. Ca doar n-o sa ajunga cocalarii si pitipoancele stresati la plaja! In restul saptamanii stai la coada! Stai la coada, boule! Si dupa aia plateste! Ca pe ‘mnealui statul il doare in cur de necazurile sau problemele care te trimit pe tine la drum. Mai pe scurt, statul te fute in gura! Daca mergi la bambu si dat din buric, scutire de taxa si coada, daca nu... mars in pizda ma-tii la coada si asteapta sa iti vina randul sa fii jupuit! Ca stie el statul ce trebuie stimulat si ce nu.
Asta e cu taxa. Am facut o socoteala. Anual, platesc aproape doua sute de lei pe rovinieta, care imi da dreptul sa circul prin toate hartoapele patriei. Pardon, pe toate drumurile Romaniei! Doua sute de lei. Bine, la asta se adauga o groaza de alte biruri ascunse in benzina si asa mai departe. Deci doua sute de lei pentru toate drumurile! Mai putin podul de la Fetesti! Pentru asta trebuie sa platesc separat, ca asa vrea el, statul. Ca podul ala nu e facut tot din banii mei. Asa ca mai platesc anual inca... ghiciti? Aproximativ 14oo de lei! Taxa de pod! Cum sa nu iubesc statul? E drept, eu sunt de vina! Dracu’ ma pune sa alerg atata?
Despre halul in care e intretinuta autostrada nu are sens sa mai vorbim. Trebuie doar sa circulati pe ea si va spun rotile exact, in limba zdrang-bang-trosc, cat de bine e ingrijit asfaltul. Iar daca va prinde iarna... atunci incepe fericirea. Cea mai mica zapada transforma grozava autostrada intr-un derdelus proiectat de profesionistii sporturilor extreme.
Din loc in loc, asa cer regulile pentru o autostrada, se afla locuri de odihna. Unde exista si grupuri sanitare. Adica niste mizerii infecte, paraginite, in care nu ai ce cauta decat daca ai asigurare medicala complexa. O sa descoperiti ca acolo exista personal cacalau- paznici, personal de intretinere. Cativa kilometri mai incolo, la benzinarie, cam cu acelasi personal - care mai are in grija si pompele de benzina, vanzarea de cacatisuri etc. - e o stare de relativa curatenie, oricum... e civilizat. Dincoace, pe parcela statului, vezi niste unii spargand seminte - salariatii companiei nationale - iar inauntru e prapad! Cum sa nu iubesti statul?
Pe margine, la interval de cativa kilometri, o sa observati niste telefoane. De urgenta, chipurile! Le-ati vazut? Da? Bun. Bine asa, ca nu functioneaza. Am testat vreo trei. Nimic.
Iesirile de pe autostrada sunt alta minunatie. Daca, de exemplu, vreti sa iesiti la Cernavoda, beliti bine ochii! Si o sa va treziti in situatia de a frana brusc (cat sa lipiti fruntea de parbriz) si de a carmi tare spre dreapta. Ca doar nu va asteptati la marcaje, banda de decelerare si alte mofturi din astea. Adica banda de decelerare exista, are vreo 15-20 de metri ( ceea ce e insuficient), dar nu e nicicum marcata, asa ca sunteti pe cont propriu.
Suficient pentru azi. S-a inteles. Iubesc statul de nu mai pot. Vivat taiatul de panglici!