REALITATEA.NET - COD RUTIER 2013: Noi prevederi pentru soferi, in vigoare de azi

COD RUTIER 2013: Conform noului cod rutier, care intra astazi in vigoare, daca transportati persoane in stare de ebrietate, sunteti pasibili de amenzi drastice. Nici biciclistii nu au scapat de schimbari. Conducatorii vehiculelor pe doua roti vor fi obligati sa aiba asupra lor actul de identitate.

COD RUTIER 2013: Toti soferii nu interzis sa circule pe acostamentul drumului, asa numita banda de urgenta. Exceptie fac biciclistii, care pot fo-losi acostamentul, daca nu dispun de piste special amenajate si nu pun in pericol circulatia. Mopedistii au obligatia sa circule pe un singur rand pe banda. De asemenea, pe trecerile de pietoni se vor da jos de pe vehicule si le vor folosi ca pietoni.

Noile modificari le interzic mopedistilor sa transporte pasageri in stare de ebrietate. Aceeasi interdictie o au si transportatorii de marfuri, in cazul pasagerilor din cabina. Biciclistii au si ei cateva noi reguli. Ei sunt obligati sa mearga intr-un singur rand pe banda de circulatie, nu au voie sa foloseasca trecerile de pietoni, nu au voie sa invete mersul pe bicicleta pe drumuri intens circulate si sunt obligati sa aiba asupra lor un act de identitate.

Noile prevederi privind examenul pentru permisul auto stipuleaza ca proba teoretica, sau "sala", cum mai este cunoscuta, este valabila un an de la promovare. Totodata, posesorii de permis auto categoria B, BE, C sau CE au dreptul sa conduca si tractoare. Soferii cu permis B au voie sa conduca tractoare cu masa maxima de 3,5 tone plus remorca, iar soferii cu permis C au voie si cu tractoare mai mari.

Hotararea Guvernului nr. 480/2013 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 454, din 24 iulie 2013.

Articolele III si IV din HG prevad urmatoarele:

Art. III. - Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta hotarare, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

Art. IV. - Prezenta hotarare intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I