Un fost inginer al Departamentului masuratori diagnoza si eficienta energetica din cadrul Complexului Energetic (CE) Turceni a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru acces fara drept la un sistem informatic si transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.
Marian Enache, de 49 de ani, din Filiasi, fost sef al Serviciului IT al CE Turceni si fost inginer la Departamentul masuratori diagnoza si eficienta energetica al CE Turceni, a fost trimis in judecata la inceputul lunii decembrie 2011, fiind acuzat de procurorii DIICOT din Gorj de comiterea infractiunilor de acces fara drept la un sistem informatic si transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.
Dupa trimiterea sa in judecata, Enache a fost suspendat din functia de inginer masuratori diagnoza si eficienta energetica pana cand instantele vor da o hotarare definitiva in acest dosar.
Conducerea CE Turceni a sesizat politia in ianuarie 2011 despre faptul ca mai multe adrese de e-mail ale angajatilor au fost sparte, ocazie cu care diverse documente ale unitatii au fost copiate si transmise presei din Gorj.
Fiind vorba de acces fara drept la un sistem informatic, cazul a fost preluat de procurorii DIICOT din Gorj, care au stabilit ca persoana care a spart adresele de e-mail ale directorului general si ale mai multor angajati ai CE Turceni este Marian Enache, de 48 de ani, din orasul Filiasi, angajat in acea perioada ca inginer la Departamentul masuratori diagnoza si eficienta energetica al CE.
Potrivit anchetatorilor, in 2005 barbatul a fost inlocuit din functia de sef al Serviciului IT, iar dupa aceea a avut "discutii si chiar litigii cu conducerea unitatii, ca urmare a faptului ca a fost schimbat din functie". Printre fisierele pe care Enache le-a copiat si trimis pe o adresa de e-mail au fost unele care contineau date economice, comerciale, de marketing sau tehnologia informatiei, o mare parte dintre ele apartinand CE Turceni. Conducerea CE Turceni a sustinut in fata procurorilor ca datele copiate de Enache nu aveau caracter public si, pentru ca unele documente se refereau la tranzactii de energie electrica si certificate de bioxid de carbon, prin publicarea lor putea fi influentata tranzactionarea pe piata.

Doi ani de inchisoare cu suspendare

La mai bine de cinci luni de la trimiterea inculpatului in judecata, pe 22 mai, Tribunalul Gorj l-a gasit vinovat pentru faptele comise si l-a condamnat. Pentru acces fara drept la un sistem informatic, Marian Enache a fost condamnat la doi ani de inchisoare, iar pentru transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic la alti doi ani de inchisoare. In final, instanta a contopit pedepsele si l-a condamnat pe Enache la doi ani de inchisoare cu suspendare. In plus, inculpatul a fost obligat sa plateasca 1.500 de lei cheltuieli de judecata. Hotararea Tribunalului Gorj poate fi atacata cu apel de inculpat si procurori.