Grupul de plastografi le asigura identitati false traficantilor de carne vie si falsificatorilor de carduri
Procurorii DIICOT Craiova, impreuna cu politistii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, jandarmii si mascatii de la Serviciul de Interventie Rapida al politiei, au destructurat ieri o grupare care se ocupa de fabricarea unor documente false pentru sute de infractori ce actionau in tara si in strainatate.
Oamenii legii au descins simultan, ieri-dimineata, la ora 6.00, in cinci locatii - doua in Craiova, doua in Bucuresti si una in Brasov - in cautarea falsificatorilor. Patru persoane au fost ridicate si conduse la audieri, fiind suspectate ca au falsificat carti de identitate, pasapoarte, permise de conducere si alte documente. O a cincea persoana implicata in falsificarea de acte de identitate a fost arestata la Bucuresti in urma cu aproximativ doua saptamani, aceasta facand parte si dintr-o retea de falsificatori de carduri.
Aparatura si materiale, ridicate de politisti
Conform unor surse judiciare, cele cinci persoane falsificau pasapoarte sau carti de identitate, pe care apoi le trimiteau altor grupari specializate in trafic de persoane si in fraude bancare, care actionau atat in tari din Europa, cat si in SUA, Mexic si Canada. Potrivit surselor citate, liderul gruparii era un barbat originar din Brasov, stabilit de mai multi ani la Craiova
In urma perchezitiilor, au fost descoperite la locuintele membrilor gruparii doua "laboratoare" - unul in Brasov si altul in Bucuresti - in care erau confectionate documentele false. Anchetatorii au ridicat de la domiciliile membrilor gruparii aparatura (calculatoare, imprimante, scannere, dispozitive de infoliere) si materiale (hartie, plastic) folosite pentru falsificarea documentelor, precum si mai multe pasapoarte si carti de identitate falsificate.
"Din cercetarile efectuate pana in prezent de politistii din cadrul BCCO Craiova - Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice a rezultat faptul ca acestia fac parte dintr-un grup infractional organizat, cu ramificatii in Romania, Ungaria si Bulgaria, care se ocupa cu contrafacerea de documente de identitate, utilizate in comiterea de infractiuni cu carti de credit contrafacute, sau pentru persoane aflate in urmarirea politiei ori cu interdictii de a parasi tara. In cauza se efectueaza cercetari pentru constituirea unui grup infractional organizat, detinere de echipamente in vederea falsificãrii instrumentelor de plata electronica, efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos, detinere fara drept de dispozitive si programe informatice in scopul savarsirii de infractiuni informatice si fals material in inscrisuri oficiale", se arata intr-un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane.