Trimis in judecata pentru o evaziune fiscala de 2,8 milioane de lei, Viorel Calin, patronul SC Cavi Imexco SRL - firma care a modernizat Gara Craiova si a reamenajat Piata Garii, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la trei ani de inchisoare
Viorel Calin, patronul si administratorul SC Cavi Imexco SRL, a fost retinut pe 14 decembrie 2010 si acuzat de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata si nevirarea contributiilor cu retinere la sursa.
Dupa cum au stabilit anchetatorii doljeni, patronul Viorel Calin a comis infractiunea de evaziune fiscala cu ocazia derularii a trei contracte - amenajarea parcarii Complexului Energetic Craiova, modernizarea Garii Craiova si reamenajarea Pietei Garii. Procurorii au stabilit ca Viorel Calin a crescut cheltuielile Cavi Imexco SRL cu scopul de a diminua impozitul pe care trebuia sa-l plateasca la bugetul statului. Astfel, Calin a incheiat contracte fictive cu diverse persoane fizice, care i-ar fi efectuat o parte din lucrarile facute de SC Cavi. Tot pentru cresterea cheltuielilor, Calin a achizitionat mai multe autovehicule si utilaje pentru constructii, unele dintre ele numai pe hartie, iar altele la preturi "umflate". "S-a retinut ca, in perioada 2005-2009, numitul Calin Viorel, administrator al SC Cavi Imexco SRL, a evidentiat in actele contabile ale societatii cheltuieli care nu aveau la baza operatiuni reale si a omis evidentierea unor venituri realizate, cu consecinta sustragerii de la plata catre bugetul de stat a sumei de 2.794.493 de lei, reprezentand impozit pe profit si TVA", au precizat procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova. In plus, anchetatorii au mai stabilit ca, in anii 2008 si 2009, Calin a retinut si nu a virat, cu intentie, in termenul legal, impozite si contributii percepute angajatilor prin stopaj la sursa.

Evaziune pe banii primariei

Pe 11 iulie 2007, firma SC Cavi Imexco SRL a incheiat cu Primaria Craiova un contract de lucrari in valoare totala de 2,55 milioane de lei pentru modernizarea obiectivului Piata Garii. La acea data, firma Cavi Imexco se ocupa si de modernizarea Garii CFR Craiova, ca subcontractor pentru firma germana HF Wiebe GmbH&Co. KG, care castigase lucrarea la o licitatie internationala cu finantare BERD. Termenul de finalizare al Pietei Garii a fost de sase luni calendaristice, insa in ianuarie 2008 lucrarea era departe de a fi terminata. Primaria Craiova nu a ales sa rezilieze contractul cu Cavi Imexto, ci a incheiat un nou contract, de lucrari suplimentare, in valoare totala de 1,26 milioane de lei, care trebuia finalizate in termen de trei luni calendaristice de la data inceperii lucrarilor (26 mai 2008). Noul contract prevedea placarea fantanii dinamice si echipamentele acesteia, amenajarea statiilor de transport in comun, extinderea zonelor verzi, dotarea cu mobilier urban, amenajarea unor camine de canalizare si a trei cismele. Pe 12 septembrie 2008, Piata Garii a fost inaugurata de autoritatile locale, in ciuda faptului ca lucrarile nu fusesera inca terminate. Factura totala pentru Piata Garii a ajuns in final la suma de 3,8 milioane de lei.

Trei ani de inchisoare

La sfarsitul lunii martie, anul acesta, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Viorel Calin la trei ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Pentru nevirarea contributiilor cu retinere la sursa a mai primit zece luni de inchisoare, iar pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, alte sase luni. Judecatorii au contopit pedepsele si au dispus ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani de puscarie, si a dispus ca pedeapsa accesorie decaderea sa din dreptul de a fi administrator al unei societatii comerciale pe perioada executarii pedepsei.
In plus, instanta a obligat inculpatul sa achite impreuna cu SC Cavi 306.627 de lei reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa, 2.038.461 de lei reprezentand taxe si impozite datorate bugetului si 975.775 de lei reprezentand impozit pe profit.
Pe 6 aprilie, instanta a revenit si a dispus indreptarea unei erori privind pedeapsa accesorie. De pe 6 aprilie, Viorel Calin are zece zile la dispozitie pentru a face apel impotriva sentintei date de Tribunalul Dolj.
Sechestru
Tribunalul Dolj a mentinut sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor lui Calin Viorel: un apartament detinut in coproprietate cu sotia sa, o cladire si un teren intravilan in suprafata de 285 mp, plus un teren extravilan arabil in suprafata de 15.305 mp.