Judecatorii de la Tribunalul Dolj au condamnat doi barbati care falsificau whisky J&B si il vindeau in discoteci si cluburi sau, in cantitati mari, pentru nunti si botezuri
Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor au aflat, in februarie 2010, ca Gabriel Miloteanu, student la Facultatea de Teologie si barman in clubul "Medieval" din Craiova, produce whisky fals, pe care il imbuteliaza in sticle originale de J&B si il vinde drept bautura originala. Pe 23 februarie, politistii au facut o perchezitie in apartamentul tanarului din Valea Rosie, unde au gasit o instalatie din inox artizanala, mai multe sticle goale de J&B cu banderole fiscale, 80 de litri de alcool dublu rafinat si 20 de litri de esente, coloranti si arome folosite la producerea bauturilor alcoolice. Alambicul, alcoolul si sticlele au fost ridicate de politisti, care i-au intocmit lui Miloteanu un dosar penal pentru falsificare de alimente.
Anchetatorii au stabilit ca tanarul student a fabricat acasa bauturi alcoolice pe care le imbutelia in sticle de whisky J&B adunate de prin baruri, dupa care le vindea in discoteci si cluburi sau, in cantitati mai mari, pentru nunti si botezuri, la preturi mult sub cele ale pietei. Miloteanu cerea 39 de lei pe o sticla de whisky "original", insa la comenzi mai mari pretul cobora si pana la 20 de lei. Politistii au intocmit pe numele tanarului student un dosar penal pentru punerea in circulatie de produse contrafacute, falsificarea de alimente si producerea de produse accizabile in afara unui antrepozit fiscal autorizat.

Si-a mutat "fabrica"

Dupa ce s-a ales cu dosarul penal, Miloteanu nu s-a potolit. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, tanarul a procurat alt recipient pentru fabricarea bauturilor, a facut rost de alcool si de alte sticle goale si s-a pus din nou pe treaba. Nu a mai dus instalatia improvizata acasa, ci intr-o casa din comuna Afumati, in care locuia fara forme legale un amic al sau, Doru Ciobanu. Pe 19 martie 2010, Miloteanu a fost depistat in trafic in timp ce transporta cu un Seat Leon 91 de sticle cu whisky J&B falsificat. În aceeasi zi, in urma unei perchezitii, politistii au gasit in casa lui Ciobanu noua instalatie improvizata pentru contrafacerea bauturilor. Miloteanu a fost retinut, apoi arestat preventiv timp de 11 zile.
În iulie 2010, procurorii i-au trimis in judecata pe cei doi, iar Tribunalul Dolj s-a pronuntat in acest dosar saptamana trecuta.
Miloteanu a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, iar Ciobanu, la un an si Èâ„¢ase luni, tot cu suspendare.
În plus, instanta i-a obligat pe cei doi sa achite societatii DIAGEO BRANDS BV Olanda, producatorul si distribuitorul J&B, 23.600 de lei despagubiri materiale si 20.000 de lei daune morale. Hotararea instantei nu este definitiva, cei doi avand posibilitatea sa faca apel.