21 de persoane au fost retinute in urma descinderilor de duminica dimineata de la Strehaia. Printre acestea se afla si Silvian Toma, finantatorul echipei de fotbal FC Hunedoara, care este acuzat de spalare de bani si evaziune fiscala.
Silvian Toma a fost audiat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Mehedinti si retinut pe baza de ordonanta pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentat Tribunalului Mehedinti cu propunere de arestare pentru 29 de zile. In acelasi dosar de evaziune a fost audiat si tatal lui Toma, Petrica Toma, fost sef la Garda Financiara Hunedoara si detinatorul hotelului Roman din Baile Herculane, achizitionat cu suma de 8,6 milioane de lei prin intermediul firmei Casito Aerotransport din Hunedoara. Compania Casito Aerotransport a fost infiintata in 2008 si face parte din grupul Casito Transimpex, detinut de Toma.
Grupul de firme condus de familia Toma desfasoara activitati in transport aerian si auto, recuperare si valorificare de materiale refolosibile, reparatii aparate de masura-control, productie de materiale de constructie. Casito detine si Fabrica de Mortare si Adezivi din Hunedoara.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Mehedinti au descins, duminica dimineata, in 30 de locatii - 13 in localitatea Strehaia, noua in județul Hunedoara, patru in Cluj, trei in Timisoara si una in județul Arges. In urma descinderilor, 34 de suspecti au fost audiati de procurorii de caz de la DIICOT Mehedinti, 29 dintre ei fiind retinuti pentru 24 de ore. Ieri, in jurul orei 14.00, acestia au inceput sa fie prezentati tribunalului pentru propunere de arestare pe 29 de zile.
Oamenii legii au ridicat din locațiile din Strehaia trei seifuri, cinci autoturisme de lux si mai multe documente.
"Au efectuat in repetate randuri tranzactii cu sume de bani ce depasesc 1.600 de miliarde de lei vechi. In urma acestor tranzactii, statul a fost prejudiciat cu peste 20 de milioane de euro. Au fost emise 34 de mandate de aducere si 29 de persoane sunt prezente la sediul DIICOT Mehedinti", a declarat ofiterul SCCO Mehedinti.
Tot pentru 24 de ore au fost retinuti si trei oameni de afaceri din Timisoara, care au achizitionat marfa de la romii din Strehaia, avocatii acestora pretinzand ca cei trei au fost victime in acest caz.
"Cei trei invinuiti din Timisoara au fost prejudiciati cu suma de 500.000 de euro, dar deocamdata totul este discutabil. Sunt importanti oameni de afaceri din Timisoara, cel putin doi dintre ei au firme de constructii destul de mari. In Timisoara au construit scoli, au renovat si Spitalul Judetean", a declarat Carin Antonescu, avocat din baroul Timis.
Ancheta procurorilor si a politistilor de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate este in plina desfasurare. Catalin Spataru, supranumit regele asfaltului din Pitesti, dar si capii retelei din Strehaia, Ion si Gheorghe Mihai, inca nu au fost gasiți.
Gheorghe si Ion Mihai, liderii gruparii romilor, sunt suspectati ca ar fi desfasurat operatiuni fictive in peste 50 de societati comerciale din tara, in scopul diminuarii impozitelor de stat, prejudiciile fiind estimate la 20 de milioane de euro.