Grupul infractional tintea furtul informatiilor de pe cardurile spaniolilor si polonezilor, apoi golirea conturilor victimelor prin intermediul unor colaboratori din SUA
Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au deferit justitiei, saptamana trecuta, un nou grup de carderi care isi stabilisera "cartierul general" in judetul Dolj. Cei sase membri ai bandei, aflati in prezent in stare de arest, sunt: Ionel Valentin Goga, zis Chelu, de 29 de ani, din Craiova, Dragos Cristian Sorica, zis Metal, tot de 29 de ani, domiciliat in comuna Pielesti, Iulian Dumbrava, zis Para sau Parazitu, de 23 de ani, din Craiova, Dumitru Laurentiu Sirbu, zis Vatrai, de 23 de ani, din Filiasi, Florin Zaharia, zis Gheti, de 22 de ani, din comuna Rediu, judetul Neamt, dar stabilit fara forme legale in Craiova, si Irinel Ocnareasa, fost Miu, de 35 de ani, din comuna doljeana Bralostita, tot fara forme legale in Craiova.
Dintre acuzatiile formulate impotriva lor de procurori nu lipsesc constituirea de grup infractional organizat, accesul fara drept la un sistem informatic, detinerea fara drept a unor dispozitive sau programe informatice si a unor echipamente in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica, falsificarea si punerea in circulatie a unor instrumente de plata falsificate, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos si spalarea de bani.

Filiera craioveana

Potrivit anchetatorilor, grupul - ai carui membri se ocupau cu falsificare de carduri si retrageri frauduloase de numerar de pe teritoriul Spaniei, Germaniei si Statelor Unite - era supravegheat de la inceputul acestui an. Banda a fost anihilata de procurorii DIICOT pe 15 iunie 2011, exact in momentul in care Goga, Zaharia si Sirbu se pregateau sa plece in Polonia, ca sa-si plaseze pe bancomatele de acolo dispozitivele de copiere a datelor de pe carduri. N-au mai apucat, intrucat mascatii de la Serviciul de Interventie Rapida a politiei doljene si ofiterii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Craiova au descins simultan in zece locatii din Craiova si doua din Filiasi, in cautarea suspectilor si a probelor. Mai multe persoane au fost apoi conduse la sediul DIICOT Craiova, unde, in urma audierilor, sase dintre suspecti au fost retinuti prin ordonanta emisa de procuror, iar ulterior arestati de Tribunalul Dolj.
In rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea celor sase in judecata, procurorii au consemnat ca grupul era coordonat de Goga, Sorica si Ocnareasa, in timp ce Zaharia, Sirbu si Dumbrava aveau functii de executie, ocupandu-se fie de confectionarea sau adaptarea echipamentelor de skimming, fie de transportarea si montarea lor pe bancomate. Informatiile obtinute pe aceasta cale prin scanarea cardurilor erau transmise lui Goga sau lui Ocnareasa, de cele mai multe ori prin intermediul aplicatiei informatice Yahoo Messenger. Ulterior, datele erau transmise mai departe de acestia din urma catre alti membri ai gruparii - neidentificati inca - ce actionau pe teritoriul SUA. Acolo erau, de fapt, valorificate aceste date, prin inscriptionarea lor pe carduri blank, ce erau ulterior utilizate pentru retrageri frauduloase din conturile victimelor.
Indeletniciri stiute de italieni

Indeletnicirile ilegale ale celor sase erau binecunoscute peste granita. Potrivit evidentelor Biroului Europol din Italia, Dragos Cristian Sorica a fost anchetat in 2008 si 2010 pentru conspiratie, falsificare de carduri, fraude informatice si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Iulian Dumbrava a fost si el anchetat pentru furt calificat si fraude informatice in 2010. Ionel Valentin Goga (cunoscut in Italia si drept Felix Olteanu, originar din Moldova) ar fi fost anchetat si arestat in 2004 pentru falsificarea unor instrumente de plata electronice, fiind eliberat in 2005. In 2008 ar fi fost prins in flagrant si din nou arestat pentru falsificare de carduri, fapta pentru care ar fi facut si obiectul unei alte investigatii, in 2010. Aceeasi institutie italiana a comunicat autoritatilor romane ca Sirbu Dumitru Laurentiu (cunoscut si ca Sirbu Dimitru Laurentiu sau Sirbu Dumitru Laurent) a fost anchetat in anii 2010 si 2011 pentru falsificarea unor instrumente de plata electronica si fraude informatice. La randul sau, Florin Zaharia ar fi fost anchetat in 2007 pentru furt, iar in 2010 pentru ultraj la adresa unui politist, skimming si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
In Romania, Goga a fost condamnat, pe cand era minor, la un an si opt luni de inchisoare pentru furt calificat. Totodata, el a mai fost suspectat si de alte infractiuni informatice, dar n-au fost suficiente probe pentru incriminarea sa.
Si Sirbu mai are la activ o condamnare, de un an si sase luni de inchisoare pentru furt calificat, fapta savarsita tot pe cand era minor. Antecedentele sale includ insa si fapte legate de falsificarea cardurilor, pentru care a fost arestat in februarie 2011 de Curtea de Apel Craiova, in baza unui mandat european emis de autoritatile italiene.