Patru membri ai grupului care a obtinut in 2005 credite de la ING Bank cu acte false in valoare de aproximativ 550.000 de lei, printre care Daniela Ilie, fost consilier financiar al ING Bank, si Silviu Mastalier, fost agent de asigurari la SC Generali Asigurari SA, au fost incarcerati dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat definitiv
Daniel Schiopirlan, de 40 de ani, Daniela Ilie, de 53 de ani, Victor Mastalier, de 31 de ani, si Victor Manescu, de 63 de ani, au fost ridicati ieri de politistii Serviciului de Investigatii Criminale si dusi in arestul IPJ Dolj, in baza unor mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea.
Cei patru, dar si Gabriel Tudor si Florin Negoita au fost condamnati definitiv pe 18 noiembrie, la sase ani dupa ce au fost trimisi in judecata pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals material in inscrisuri oficiale. Toti au fost retinuti in septembrie 2005, dupa ce procurorii DIICOT au stabilit ca au prejudiciat sucursala doljeana a ING Bank cu 550.000 de lei, grupul condus de Daniela Ilie obtinand cu acte false carduri cu descoperire de cont pentru aproape 150 de persoane. In urma anchetei facute de procurori, s-a stabilit ca grupul infractional coordonat de Daniela Ilie, pe atunci consilier financiar al ING Bank, a racolat peste 100 de persoane care ar fi vrut imprumuturi, insa ori nu aveau loc de munca, ori aveau salarii prea mici pentru a putea obtine credite.
Membrii grupului s-au orientat spre obtinerea de carduri cu descoperire de cont, toate la ING Bank. Le intocmeau "clientilor" adeverinte de venit false, din care reiesea ca au salarii lunare de peste 2.800 de lei.
Dupa ce reuseau sa obtina cardul, clientii scoteau banii si plateau grupului condus de Daniela Ilie un comision ce ajungea pana la 40% din suma. In plus, clientul era obligat sa incheie si o asigurare de viata la ING Bank prin consilierul financiar, nimeni altul decat Daniela Ilie.

Pana la cinci ani de inchisoare

"Afacerea" pusa la cale de cele sase persoane a functionat pana in septembrie 2005, cand ofiterii BCCO Craiova le-au retinut. Totul a iesit la iveala dupa ce membrii grupului completasera documentele pentru o descoperire de card pe numele unui "director general" cu un salariu lunar de 3.700 de lei, insa cu varsta de numai... 19 ani.
In acelasi an, cei sase au fost trimisi in judecata, alaturi de alte trei persoane care au fost implicate mult mai putin in actiunile infractionale ale grupului - Anisoara Cojocaru, Luminita Niculescu si Manuela Paraschiv. Prima hotarare a fost luata in 2007 de Tribunalul Dolj, care i-a gasit vinovati si i-a condamnat.
Inculpatii au facut insa apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova incepand cu 22 februarie 2008. Abia pe 15 mai 2010, Curtea de Apel Craiova s-a pronuntat si i-a condamnat pe Daniela Ilie, Gabriel Tudor si Daniel Schiopirlan la cate cinci ani de inchisoare. Mastalier, Manescu si Negoita au primit cate trei ani si sase luni de inchisoare. Cojocaru, Niculescu si Paraschiv au fost condamnate la cate doi ani de inchisoare cu suspendare. De asemenea, inculpatii au fost obligati sa achite ING Bank sumele obtinute fraudulos, plus dobanzile si penalitatile conform clauzelor contractuale.
Hotararea Curtii de Apel Craiova a fost atacata de aceasta data cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pe 18 noiembrie anul acesta, instanta a respins recursurile formulate de inculpati, care trebuie sa execute pedepsele date de Curtea de Apel Craiova. Reprezentantii IPJ Dolj au precizat ca asteapta ca instanta sa emita mandate si pe numele lui Gabriel Tudor si Florin Negoita pentru a fi dusi in arest.
Amenzi pentru clientii grupului
Procurorii DIICOT i-au audiat pe toti cei 145 de beneficiari fraudulosi ai cardurilor cu descoperire de cont, acestia fiind cercetati pentru fals si inselaciune. In final, cele 145 de persoane au primit cate o amenda administrativa de cate 1.000 de lei.