Ieri, 15 noiembrie a.c., ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor - Sector 6, impreuna cu ofiteri din cadrul Politiei Sector 6, Ofiteri S.I.F. din cadrul IPJ Teleorman, IPJ Giurgiu, IPJ Ialomita, IPJ Timis, precum si Comisari din cadrul Gărzii Financiare Bucuresti, Ilfov si Teleorman, in baza mandatelor de perchezitie domiciliara emise de Tribunalul Bucuresti au efectuat perchezitii domiciliare si verificari complexe la societati comerciale din Bucuresti si alte cinci judete, pentru probarea activitatii infractionale si pentru stabilirea si recuperarea prejudiciului in valoare de peste 500.000 de euro.
In fapt, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor - Sector 6 s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că reprezentantul unei societati comerciale - S. Sorin, de 45 de ani, din Bucuresti, inregistreaza in documentele de evidenta financiar - contabila ale societatii cheltuieli care nu au la baza operatiuni comerciale reale, diminuand in mod nejustificat cuantumul taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat. S-a stabilit ca S. Sorin administreaza mai multe societati comerciale care desfasoara activitati in domeniul comertului cu materiale de constructii si produse alimentare.
In urma perchezitiilor si a verificărilor au fost obtinute urmatoarele rezultate:
- au fost identificate 42 de stampile ce apartin unor societati de tip fantoma si care sunt folosite pentru intocmirea de documente fictive de provenienta;
- au fost gasite stampile si documente de constituire ale unor societati din Bulgaria si Grecia, care au fost folosite pentru efectuarea de livrari intracomunitare fictive in vederea sustragerii de la plata TVA in Romania;
- au fost identificate si ridicate evidente contabile (facturi fiscale, chitante, avize de insotire a marfii, documente bancare) ce apartin societatilor controlate de S. Sorin si care atestă folosirea de societati tip fantoma in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat;
- au fost efectuate stocuri de marfa la depozitele si punctele de desfacere ce apartin societatilor implicate, fiind indisponibilizate materiale de constructii in valoare de aproximativ 2.000.000 lei;
- Comisari din Cadrul Garzii Financiare Bucuresti, Ilfov si Teleorman au aplicat 6 sanctiuni contraventionale, in valoare de 22.000 de lei, pentru nereguli constatate in activitatea desfasurata de societatile implicate.
In urma verificarii acestora s-a constatat faptul ca societatea a achizitionat, in cursul lunii mai 2010, marfuri in valoare totala de peste 2.000.000 de lei de la o alta societate, toate platile fiind efectuate in numerar pe baza de chitante fiscale. Sumele de bani platite depasesc cu mult plafonul maxim de 5.000 de lei stabilit de normele legale privind platile in numerar.
Verificarile efectuate la institutiile fiscale au reliefat ca societatea comerciala nu a declarat livrarile efectuate catre alte societati, ultima declaratie depusa fiind pentru luna iunie 2009, iar ultimul bilant fiind depus pentru anul 2008.
Pe fisele de magazie care atesta ca societatea ar fi receptionat marfuri nu este mentionat un loc pentru descarcare, nu sunt mentionate datele persoanelor care au efectuat receptia sau orice alte date care să confirme realitatea operatiuni. S-a mai stabilit ca cea mai mare parte a furnizorilor societatii este platita in numerar, societatea fiind creditata de S. Sorin cu sume de bani ce depasesc cu mult veniturile declarate de acesta organelor fiscale.
Datoritacelor constatate, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de S. Sorin, sub aspectul savarsirii infractiunii de evidentiere, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale, fapta prevazuta si pedepsita de Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, precum si fata de alte persoane care au sprijinit activitatea infractionala a acestuia.