Avocatul Cristian Iordanescu (foto), decanul Baroului Bucuresti, s-a intalnit ieri-dimineata cu membri ai CNSAS pentru a da detalii despre modul in care Securitatea racola sau incerca sa racoleze copii, el fiind chiar unul dintre acestia.
Audierea avocatului a fost necesara intrucat CNSAS a inceput deconspirarea ofiterilor care se ocupau cu racolarea copiilor. Iordanescu a fost, potrivit declaratiilor sale, unul dintre putinii copii pe care Securitatea a incercat sa-i racoleze, insa, fiu de disident, acesta a refuzat oferta si nu a putut fi convins nici prin santaj, fiind ulterior urmarit de securisti pana la Revolutia din 1989.
"Aveam 16 sau chiar 15 ani, caci am terminat liceul la 17. Invatam la liceul bucurestean 'Ion Creanga' si un securist a venit o data sau de doua ori - nu mai retin exact - si mi-a propus sa fiu informator. Am refuzat din pura convingere, fiind educat in acest fel, caci tata a fost disident si chiar detinut politic", declara la sfarsitul lunii trecute Cristian Iordanescu. El a adaugat ca a avut taria sa refuze propunerea Securitatii, fiind obisnuit cu practicile Securitatii pe care le-a trait "cu varf si indesat" in anii comunismului.

Fostii turnatori, criticati

Iordanescu a tinut sa-i critice pe fostii turnatori care invoca imprejurarile si presiunile care i-au determinat "sa faca pactul cu diavolul", sustinand ca, in ciuda refuzului sau de colaborare si trecutului sau de familie, a reusit sa ajunga judecator, chiar unul "corect", "cinstit". Dupa ce a refuzat oferta de colaborare, Securitatea l-a urmarit necontenit pana la Revolutie, indiferent de functia detinuta, a mai povestit Iordanescu. "M-au santajat, l-au santajat si pe tata, spunandu-i ca nu o sa termin scoala, dar i-am refuzat. Din acest punct de vedere (al colaborarii cu Securitatea - n. red.), sunt curat ca lacrima. Va spun sincer: am urat tot ceea ce insemna teroarea comunista", a mai spus Iordanescu.

Ticu Dumitrescu spune ca "SRI minte"

Pe de alta parte, Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, a spus ca SRI minte atunci cand spune ca a transmis CNSAS cartoteci in format electronic.
"Domnule Bercaru, va spun acum oficial ca mintiti. De la SRI nu s-a primit nicio cartoteca in format electronic, ci numai fisa de evidenta", i s-a adresat Dumitrescu, prin intermediul presei, purtatorului de cuvant al SRI, Marius Bercaru.
Mai mult, Ticu Dumitrescu i-a cerut directorului SRI sa ia masuri impo-triva angajatului sau "care minte". Cu o zi in urma, Ticu Dumitrescu a criticat dur si noua conducere a SRI, despre care a spus ca nu manifesta bune intentii, prezentandu-le jurnalistilor cartoteci din care cele mai importante informatii au fost sterse inainte ca ele sa fie trimise la CNSAS.

Rodica Stanoiu, verdict final

Cazul fostului ministru PSD al Justitiei Rodica Stanoiu, ar putea fi dezbatut in sedinta de astazi a Colegiului CNSAS, surse din Colegiul institutiei declarand ca expertiza grafologica in acest caz ar fi ajuns la un rezultat defavorabil fostului demnitar.
Fostul ministru PSD, actual senator independent, a negat ca o serie de note informative date despre o serie de persoane si descoperite in arhi-vele fostei Securitati ar fi fost scrise de ea, Cole-giul avand indicii in acest sens. CNSAS a decis atunci sa apeleze la o expertiza grafologica pentru a stabili daca scrisul de mana din respectivele note este al ei.