Propunerea de modificare a Legii audiovizualului, semnata de senatorii PRM Gheorghe Funar, Constantin Gaucan, Verginia Vedinas si Dan Claudiu Tanasescu, a ajuns la Comisia de cultura a Senatului dupa ce a fost respinsa de plenul Camerei Deputatilor.
Potrivit mai multor membri ai comisiei, propunerea a venit in aceeasi forma, fara modificari sau amendamente speciale. Proiectul a fost votat cu sase voturi pentru si doua impotriva, voturile nefavorabile apartinand senatorilor Ion Mihai Dumitrescu (PNL) si Cristian Cucuian (PD). De cealalta parte, senatorii PSD si PRM au votat favorabil proiectul.
Potrivit propunerii PRM, "timpii de antena se asigura in perioada campaniei electorale si in perioada de exercitare a mandatului", iar "accesul parlamentarilor si al alesilor locali la serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune, publice sau private, centrale sau locale, este garantat si gratuit si se realizeaza in cadrul emisiunilor cu caracter politic, talk-show, emisiuni informative sau alte categorii similare".

Membrii CNA, nemultumiti

Propunerea PRM a provocat nemultumirea CNA, ai carui membri au fost prezenti ieri la comisie pentru a sustine ca acest proiect incalca independenta editoriala a radiodifuzorilor. "Poate o televiziune nu vrea sa dea politica, nu o poti obliga", a declarat Ralu Filip, presedintele CNA. "In plus, prin aceasta modificare se instituie dreptul alesului roman de a fi pe sticla. Nu este un drept, ci un merit sa apari la televizor", a adaugat Filip.
CNA a fost nemultumit si de faptul ca reprezentantii posturilor publice de radio si televiziune si ai ARCA nu au fost invitati la dezbaterea din comisie.
Senatorul PD Cristian Cucuian, membru al Comisiei de cultura, este de acord cu parerea lui Ralu Filip.