Pe baza informatiilor publicate pe pagina de Internet a Senatului, Institutul pentru Politici Publice a prezentat un clasament conform caruia senatorul PRM Gheorghe Funar a folosit cel mai mult cartela de vot, a avut cele mai multe interventii in plen si cele mai multe initiative legislative.
Creata si actualizata cu sprijin financiar din partea Ambasadei Statelor Unite, IPP a lansat ieri o pagina de Internet care contine informatii despre prezenta la votul electronic, initiativele, interpelarile si luarile de cuvant ale senatorilor. Astfel, potrivit IPP, Gheoghe Funar (PRM), Alexandru Peres (PD) si Mihai Tabuleac (PNL) sunt senatorii care au folosit cel mai mult cartela electronica pentru a-si exprima voturile, in timp ce Mircea Geoana (PSD), Sorin Oprescu (PSD) si Vadim Tudor (PRM) sunt cei care au folosit cel mai putin acest instrument. Criteriul utilizat la intocmirea acestui clasament, inceput la 19 aprilie, este folosirea cartelei electronice de vot de catre senatori, cercetarea IPP referindu-se exclusiv la votul electronic, nu la cel secret sau la cel cu bile. Confom acestui criteriu, senatorul care, desi este prezent in cladirea Senatului sau chiar in plen, nu foloseste cartela electronica pentru a vota, apare ca fiind absent.
Totodata, reprezentantii IPP au explicat ca relevanta acestui top nu este insa foarte mare, avand in vedere ca cei trei au votat electronic doar o singura data din 19 aprilie pana in prezent.

Vacaroiu si Eckstein, pe podium

Senatorii care au votat cel mai putin in conformitate cu linia adoptata de grupul parlamentar din care provin sunt Teodor Filipescu (PSD), Ion Vargau (PSD) si Viorica Moisuc (PRM).
Gheorghe Funar conduce in topul luarilor de cuvant si in cel al initiativelor legislative. Nicolae Vacaroiu si Kovacs Peter Eckstein il urmeaza pe Funar in topul senatorilor cu cele mai multe luari de cuvant. Nicolae Vacaroiu a avut trei initiative legislative, iar Kovacs Peter Eckstein a avut o singura initiativa.

Precedentul studiu i-a iritat pe unii deputati

Potrivit IPP, lansarea bazei de date privind activitatea deputatilor a reusit sa-i enerveze pe unii deputati, ceea ce ei considera "un mare succes". Tiberiu-Ovidiu Musetescu (PSD) conduce in topul celor mai absenti parlamentari, fapt care, conform reprezentantilor IPP, a starnit reactii puternice in filiala Teleorman a partidului.
Astfel, IPP a facut public, tot ieri, un comunicat in care sunt reproduse fragmente din stenograma sedintei din 19 iunie a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, in care Victor Ponta (PSD), Valeriu Zgonea (PSD), Petru Calian (PC) si Marton Arpad (UDMR) critica modul in care institutul foloseste informatiile de pe siteul Camerei.
Directorul IPP, Violeta Bau, considera ca declaratiile celor patru sunt "stupefiante si inacceptabile", IPP aflandu-se in discutii cu avocatii pentru a stabili "oportunitatea recurgerii la justitie pentru protejarea onoarei si reputatiei institutului, respectiv a libertatii de exprimare".