Presedintele Traian Basescu a facut ieri, la plecarea in vizita oficiala pe care o face in Uniunea Serbia si Muntenegru, o noua urare pentru romani: "Va doresc stationare placuta, timp de doua zile!".
Discursul presedintelui de la Aeroportul "Henri Coanda" a fost incheiat ieri cu o formula cel putin ciudata: "Va doresc stationare placuta, timp de doua zile!", a spus Basescu la plecarea sa in Serbia si Muntenegru. Ironie fina sau sarcasm (avand in vedere ca nivelul Dunarii este in stationare)?
In declaratia de presa acordata la plecarea de pe Aeroportul "Henri Coanda", presedintele Basescu a tinut ca, inaintea prezentarii obiectivelor vizitei, sa condamne atentatul de la Tel Aviv in care si-au pierdut viata doua romance.
Agenda discutiilor cu oficialii vecini vizeaza, in primul rand, reafirmarea sprijinului pe care Romania il acorda Uniunii Serbia si Muntenegru pentru apropierea de structurile europene si euroatlantice si, in acest context, evidentierea importantei respectarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Basescu a precizat ca va face o vizita la Varset, unde se va intalni cu membrii comunitatii romanesti de acolo, si ca se va deplasa si in Kosovo, unde se va intalni cu trupele romanesti aflate in provincie.
Presedintele a mentionat ca obiectivul vizitei in Serbia si Muntenegru se inscrie in politica externa a Romaniei, prin care autoritatile de la Bucuresti incearca sa contribuie la stabilizarea situatiei din Balcanii de Vest.
Presedintele a subliniat necesitatea crearii unui punct de vedere comun al liderilor politici din Balcanii de Vest, prin care sa fie recunoscuta necesitatea atingerii criteriilor politice specifice Uniunii Europene.
"Avem consolidat deja un document politic pe care dorim sa-l promovam in Balcanii de Vest", a adaugat Traian Basescu, precizand ca acest document vizeaza tocmai indeplinirea de catre statele din Balcanii de Vest a standardelor politice ale UE. El a mai spus ca este necesar ca tarile din regiune sa faca "pasi hotaratori" in privinta recunoasterii drepturilor minoritatilor si a bunei intelegeri, ca premise pentru indreptarea acestor state spre un traseu european. In caz contrar, a apreciat Basescu, regiunea va ramane o zona de framantari, ceea ce va constitui o amenintare de producere a unor conflicte nu doar pentru regiune, ci si pentru Uniunea Europeana.