Desi se afla intr-o stare politica tensionata de imbolnavirea liderului spiritual si de dezertarile certe sau posibile ale sustinatorilor acestuia, PSD incearca sa reporneasca motoarele de partid principal al Opozitiei, asa cum ii place lui Mircea Geoana sa sune. Comitetul Executiv National al PSD a pus ieri bazele unui asa-zis guvern din umbra.
In deschiderea sedintei Comitetului Executiv National, presedintele Mircea Geoana si-a invitat colegii sa intre intr-un “dispozitiv combativ“ fata de actuala Putere. Despre plecarile din partid, liderul PSD a spus ca le considera ca un rau necesar pentru ca oportunistii parasesc corabia in conditii de furtuna sau in opozitie. “Ceea ce nu-mi place este atunci cand colegi de-ai nostri se duc si se predau cu arme si bagaje la inalta Poarta a doua zi dupa ce pleaca din partid“, a marturisit Geoana, referindu-se evident la Ioan Talpes.
El a mentionat, totodata, ca se simte deranjat de faptul ca “unii se joaca cu ruleta ruseasca a alegerilor anticipate, dar nu trebuie sa ne fie teama de nici un fel de anticipate. Miza principala a acestui an politic este ca, in toamna, Romania sa treaca examenul pentru integrarea europeana, iar daca cineva vrea sa tinteasca cu revolverul in calendarul integrarii, intr-un context international mai delicat si mai nefavorabil noua si bulgarilor ca niciodata, isi va asuma si responsabilitatea pentru o eventuala deraiere a calendarului integrarii“.

Bilantul primelor6 luni, facut de PSD

Social-democratii vor monitoriza atent actiunile Guvernului si ale celorlalti factori de putere, intentionand sa realizeze primii un bilant al primelor sase luni ale guvernarii coalitiei PNL-PD-UDMR-P. Conservator. “Trebuie sa aratam ca formula ultraliberala este o solutie care nu duce nicaieri si ca un guvern format din seculici si blonde norvegiene nu insemna nimic serios pentru viitorul acestei tari“, a afirmat presedintele PSD. El a aratat ca spera ca in perioada urmatoare “sa vedem care este impactul in opinia publica a schimbarilor de la Congres, a modului in care a fost perceputa de opinia publica si critica, intr-o mare masura justificata, pe care ne-a facut-o presedintele Iliescu la Consiliul National pe chestiuni de fond, nu pe chestiuni de forma“.

Portofoliile din opozitie

Guvernul din umbra al PSD, structurat de Comitetul National, are titulari pe 15 departamente, care vor avea ca atributii de baza monitorizarea si reactia rapida la actiunile guvernamentale, precum si elaborarea de politici si strategii ale PSD. Cum Adrian Nastase este presedinte executiv al PSD, el este si premierul acestui Guvern.
Departamentele vor fi conduse in urmatoarea perioada de Mihai Tanasescu (politici financiare), Iulian Iancu (industrie, comert), Marian Sarbu (munca), Ecaterina Andronescu (educatie), Ioan Mircea Pascu (aparare), Vasile Dancu (cultura), Ovidiu Natea (agricultura), Sorin Oprescu (sanatate), Ion Neagu (justitie), Adrian Severin (externe), Vasile Puscas (integrare), Rovana Plumb (mediu), Ioan Rus (interne), Dan Nica (transporturi).
Tot ieri, conducerea PSD a fost completata cu functiile de secretari executivi, care vor fi ocupate de Victor Bostinaru, Dan Mihalache, Ion Sasu, Ion Moraru, Ana Bircel, Ciprian Holhas, Alin Teodorescu si Alexandru Sassu.