Amos News: A inceput Al doilea Razboi Rece (Autor: Adrian NASTASE)
Numele agentului rus Skripal ar putea sa ramana in istorie prin consecintele generate de incercarea de asasinare a sa. Desi era evident o lamaie stoarsa deja si de serviciile britanice si de cele rusesti, iata ca atentatul de la Salisbury indreptat impotriva sa, prin dimensiunea emotionala imensa indusa de autoritatile britanice, genereaza schimbari majore in harta geopolitica mondiala. Nu la nivelul atentatului de la Sarajevo (sa nu exageram!), totusi el pare sa anunte intrarea oficiala in cel De-al doilea Razboi Rece. Din 2012, de la iesirea SUA din Tratatul anti-racheta (Tratatul ABM, din 1972, denuntat unilateral de SUA) cursa inarmarilor era relansata. Aceasta concluzie rezulta si din lectura Discursului presedintelui Putin, de la 1 martie, anul acesta, atunci cand acesta a anuntat noi vectori de purtare la tinta a focoaselor nucleare (care nu mai au traiectorii balistice si nu pot fi deci interceptate de rachetele sol-aer cu traiectorie clasica, de la Deveselu, de exemplu), echipamente de deplasare la tinta cu viteze hiper-sonice, submarine fara echipaj uman, etc. Deci, de peste 16 ani, Marile puteri, reimpartind zonele de influenta de dupa Razboiul Rece, pregatesc conditiile pentru desenarea unei noi ordini mondiale. In opinia mea, incidentul de de la Salisbury este doar un pretext. Intrebarea este pentru cine? Cine l-a creat? Si rusii si britanicii sunt nebuni la diversiuni. Eu, insa, nu-i banuiesc pe liderii rusi ca sunt stupizi sa semneze atentatul prin utilizarea unui gaz dezvoltat in industria lor de razboi. Sa regizeze acest atentat inaintea alegerilor prezidentiale si a Cupei Mondiale de fotbal, avand unele antecedente, expunand si alte persoane nu doar pe Skripal. Daca au facut-o, atunci trebuie sa raspunda! Dar, nu inteleg de ce britanicii nu au folosit procedurile si termenele prevazute in Conventia de eliminare a armelor chimice. Nu am inteles graba de a escalada conflictul prin expulzarea rapida a celor 23 de diplomati rusi. In definitiv, Theresa May ar fi putut sa-si aduca aminte de situatia delicata a lui Tony Blair, acuzat ca a pornit razboiul din 2003 impotriva Irakului pe baza unor fotografii trucate prezentate de Colin Powell la ONU. Mi s-a parut interesant si faptul ca Marea Britanie a solicitat decizii de solidaritate si din partea NATO dar si a fostilor colegi din UE. Presedintele Frantei, dupa cateva ezitari, chiar a considerat ca:
- Atentatul din Marea Britanie reprezinta o agresiune la adresa suveranitatii Uniunii Europene.
Este o afirmatie oarecum ciudata, in conditiile Brexitului. Sau? Sugerez o ipoteza, dar ramane intre noi. Este posibil ca Marea Britanie sa aiba nevoie de acest incident pentru a justifica revenirea sa in Uniunea Europeana, in pofida refendumului de iesire. In conditiile dificultatilor politice interne legate de Brexit, Theresa May poate spune, dupa ce membrii UE au inceput sa expulzeze, in vrac, diplomati rusi:
- Iata la cine putem apela atunci cand avem o problema de securitate. Trebuie, deci, sa ne intoarcem!
Asa incat, Skripal ar putea sa devina eroul revenirii Marii Britanii in UE. E adevarat cu pretul declansarii unui nou Razboi Rece. Din pacate, Romania va trebui sa se gandeasca, din nou, la proverbul dupa care atunci cand elefantii se bat sau fac dragoste, iarba este cea care sufera.

Sursa: amosnews.ro