GANDUL: CONGRES PSD. Noua garda a lui Dragnea, aleasa fara emotii. Oamenii cu care seful PSD vrea sa mearga pana la capat (Autoare: Cristina ANDREI)
Cu 8 motive prezentate pentru a face Congres extraordinar la PSD, Liviu Dragnea a lansat un atac dur la adresa celor care denigreaza Romania si a anuntat ca social-democratii vor duce pana la capat lupta impotriva structurilor statului paralel.
- Reforma legilor justitiei si a codurilor penale va continua. Rule of law inseamna domnia legii, nu domnia unor sefi, a spus el.
Congresul PSD si-a ales si noua conducere, Liviu Dragnea impunandu-si oamenii fara emotii. De alfel, majoritatea delegatilor parasisera de mult Sala Palatului, doar cateva zeci ramanand pana s-a anuntat rezultatul oficial al votului. Liviu Dragnea a facut, la Congresul PSD, o demonstratie de autoritate in partid, lansandu-se intr-un atac la adresa adversarilor politici si reprezentantilor statului paralel, dand indicatii Guvernului, propunand un pact politic pentru un program pana in 2040, stabilind termene de adoptare a monedei euro, si, in final, reconfirmandu-si functia prin intrebarea:
- Vreti sa mai fiu in continuare presedintele vostru?
Intrebare la care delegatii au raspuns cu un DA entuziast si cu aplauze.
Congresul PSD si-a ales si noua conducere, Liviu Dragnea impunandu-si oamenii fara emotii. Viorica Dancila a obtinut 2880 voturi, in timp ce contracandidatii sai Ecaterina Andronescu a primit 541 voturi si Nicolae Banicioiu 292 voturi. Marian Neacsu a fost reales secretar general cu 3063 voturi. Contracandidatul sau, Codrin Stefanescu a obtinut 668 voturi.
- Aceste functii pe care le-ati primit sunt o oportunitate de a munci mai mult pentru partid. Am convenit un set de actiuni care pot schimba Romania in bine, a spus Dragnea, la final, cand in sala mai erau doar cateva zeci de delegati.
Noua conducere a PSD
- Presedinte executiv: Viorica Dancila
- Secretar general: Marian Neacsu
Vicepresedinti
- Regiunea Bucuresti-Ilfov: Gabriela Firea si Robert Negoita
- Regiunea Sud-Vest: Lia Olguta Vasilescu si Paul Stanescu
- Regiunea Muntenia: Carmen Dan si Adrian Tutuianu
- Regiunea de Sud-Est: Mirela Furtuna si Marian Oprisan
- Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici si Gabriel Vlase
- Regiunea Nord-Vest: Doina Pana si Gabriel Zetea
- Regiunea Vest: Natalia Intotero si Mihai Fifor
- Regiunea Centru: Roxana Minzatu si Bogdan Trif

Cele 8 motive ale lui Dragnea pentru Congres

Pentru inceput, Liviu Dragnea le-a raspuns contestatarilor care nu vedeau rostul Congresului. Seful PSD a prezentat 8 motive pentru care intrunirea social-democratilor nu ar fi o reglare de conturi.
- Primul motiv: ne aflam la capatul primului an de guvernare si s-ar impune un bilant. E timpul pentru concluzii. Trebuie sa prezentam rezultatele programului de guvernare, pe datele INS si nu pe cele de la emisiunile de seara. Al doilea motiv: avem un nou Guvern. Al treilea motiv: dezbaterile din spatiul public au creat o violenta extrema care sufoca societatea si o dezbina. E consecinta unei lupte intre fortele democratice si oameni si institutii care se substituie democratiei. E o atmosfera de ura, suspiciune si conflict. In cazul legilor justitiei acest conflict se duce intre noi si adversarii nostri care vor sa pastreze retelele ilegale. Al patrulea motiv: vreau sa stabilim niste directii clare pentru a reuni Romania. Al cincilea motiv: pentru a avea in conducerea partidului o reprezentare echilibrata a regiunilor si una paritara intre femei si barbati. Al saselea motiv: pentru a spune apasat ideile in care credem cu tarie. Al saptelea motiv: pentru a ne incarca cu incredere si curaj. Al optulea motiv: pentru a spune ce inseamna pentru noi Centenarul Marii Uniri si ce facem pentru asta a spus Liviu Dragnea.
Dupa aceasta introducere, seful PSD s-a lansat intr-o pledoarie pentru suveranitate, atacandu-i pe cei care defaimeaza Romania.
- Romania este un stat suveran, in schimb atunci cand oameni politici, sefi de institutii, voci cunoscute ale societatii isi saboteaza cu buna-stiinta tara, prin declaratii anti-romanesti, prin actiuni servile indreptate impotriva intereselor noastre globale si nationale, in aceste situatii pierdem suvernitate, independenta, respect si nu castigam nimic in schimb. Defaimarea propriei tari prin minciuna este o fapta foarte grava, care expune Romania la multe riscuri, la sanctiuni, la intarzieri si la a pierde unele avantaje. Atacul impotriva propriei tari este o insulta la adresa tuturor nevoilor.Vom proteja suveranitatea prin legi explicite,dezbatute si votate in Parlament. Cu un respect profund indatorat fata de statele occidentale care au contribuit si contribuie la modernizarea noastra ca natiune, economie, societate si ca stat, afirm ca desenul suveranitatii noastre nationale trebuie facut in Romania si nu in afara tarii, a spus liderul PSD.
Liviu Dragnea le-a trasat pesedistilor obiectivul recuperarii esentei democratice, sustinand, la fel ca liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ca drepturile fundamentale au fost incalcate.
- Dezvaluirile aparute in presa au aratat modul ilegal si nelegitim in care institutiile nedemocratice s-au substituit celor democratice. Trebuie sa intelegem ca dezbaterea pe legile justitiei si pe codurile penale a ajuns la acest nivel de adversitate, pentru ca in spate stau reprezentantii statului ilegitim. Aceasta dezbatere va fi dusa pana la capat. Reforma legilor justitiei si a codurilor penale va continua.Trebuie sa ne propunem ca cetatenii acestei tari sa nu mai fie supravegheati si arestati fara motiv. Rule of law nu inseamna domnia unor sefi, a spus Dragnea, anuntand si modificari ale legilor de functionare ale serviciilor secrete.

In Romania s-a vorbit mult si s-a facut putin. Cele 6 directii de actiune ale sefului PSD, transformate in lege

Pentru ca in Romania s-a vorbit mult si s-a facut putin, seful PSD, Liviu Dragnea a trasat, la Congresul PSD, sase directii ale unui program prioritar, cerand un pact politic pentru indeplinirea lui. Pentru inceput,seful PSD a dat primele indicatii pentru premierul Dancila.
- In viziunea mea sunt cel putin 6 domenii prioritate in Romania: infrastructura, agricultura, energie, educatie, sanatate si IT. Fiecare dintre ele reprezinta oportunitati de crestere. Acest program va deveni proiect de lege si va fi lege. Fiecare dintre Guvernele viitoare vor trebui sa duca la capat cota parte din acest program. In 2040 vom putea vorbi despre o Romanie total diferita fata de Romania de azi, a spus Dragnea.
Liderul social-democrat a spus:
- Romania are nevoie rapid de o infuzie uriasa de capital care sa ne permita un salt investitional pe termen scurt. Asta trebuie sa facem dna prim-ministru daca vrem ca aceasta tara sa aiba autostrazi in timpul vietii noastre. Sa legam Bucurestiul cu autostrazi de Sofia, Belgrad, Budapesta si Chisinau. Aeroportul Otopeni si Portul Constanta trebuie dezvoltate.
Dragnea a continuat sustinand ca agricultura e un mare as in maneca noastra. o politica gandita pe terrmen lung poate face din Romania un furnizor de produse alimentare si agroalimentare. El si-a exprimat speranta ca in termen scurt va fi infiintata Casa de Comert Romanesc. Liderul PSD a enumerat ca prioritati domeniul energetic in care Romania trebuie sa joace activ, domeniul educatiei, sanatatea si IT-ul.

Sursa: gandul.info