Senatorul Doru Adrian Panescu, Presedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Bolivariana Venezuela, si senatoarea Gabriela Cretu, Presedinta Comisiei pentru afaceri europene, au transmis un comunicat de presa privind situatia din Republica Bolivariana Venezuela, pe care il puteti citi in continuare.

Situatia din Republica Bolivariana Venezuela

Ca prieteni ai poporului venezuelean, am urmarit si urmarim cu multa atentie evenimentele din aceasta importanta tara de pe continentul sud-american. Avem incredere ca, pe calea dialogului si a negocierilor, purtate cu maxima responsabilitate, in interesul poporului venezuelean, conflictul existent va fi stins.
In aceasta perioada tensionata, in care principalele forte politice - guvernul si opozitia - negociaza intens, in Republica Dominicana, sub auspiciile Presedintelui Danilo Medina si ale fostului Presedinte spaniol Rodriguez Zapatero, un acord care sa conduca tara spre linistea si stabilitatea dorite, pozitia comunitatii internationale trebuie sa stimuleze tocmai conturarea unui mai bun climat in Venezuela. Un prim pas spre pacea interna a fost deja facut, guvernul venezuelean devansand termenul de organizare a alegerilor prezidentiale anticipate. Astfel, acestea vor avea loc inainte de sfarsitul lunii aprilie si nu la inceputul lunii decembrie 2018.
Ne dorim ca partile implicate, prin discutii constructive si prin diplomatie politica, sa gaseasca drumul spre democratie. De asemenea, ne exprimam speranta ca reprezentantii comunitatii internationale vor demonstra prudenta vizavi de situatia de fragilitate politica existenta in Venezuela, pentru a nu incuraja continua scindare a populatiei in tabere adverse si intretinerea ostilitatii intre actantii puterii si opozitiei.
Senator Doru Adrian Panescu, Presedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Bolivariana Venezuela
Senator Gabriela Cretu, Presedinta Comisiei pentru afaceri europene