Ion Iliescu a postat pe blogul sau un text intitulat REGELE MIHAI I, pe care il puteti citi in continuare:
Am aflat cu tristete vestea incetarii din viata a fostului suveran al Romaniei, Mihai I. Viata sa, intr-un secol agitat, plin de violente si de schimbari dramatice, nu a fost nici simpla, nici usoara. Si-a facut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul tarii, in conditii dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism in anii grei ai exilului. Revenit in tara, dupa schimbarile din decembrie 1989, a trecut peste dezamagiri si momente dificile si a devenit avocatul Romaniei in efortul ei de integrare europeana si euroatlantica. A fost un exemplu de responsabilitate politica si civica. In august 2004, in cadrul manifestarilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat si Regele Mihai, spuneam:
- Daca vom judeca fara patima si cu obiectivitate faptele istorice, daca nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cadea de acord asupra adevaratei semnificatii a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare nationala. Decizia curajoasa de la 23 august 1944, de arestare a maresalului Antonescu si de intoarcere a armelor impotriva Axei, alaturi de Natiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravarii situatiei de pe front, fiind singura decizie posibila, in conditiile date, pentru a asigura supravietuirea Armatei Romane si continuitatea statului roman.
Pastrez amintirea discutiilor purtate in decursul timpului, dupa 1989, atat la Versoix cat si la Bucuresti. Relatia noastra nu a fost simpla, in vremurile agitate ale inceputului tranzitiei. Ratiunea si sensul servirii interesului public, indiferent de pozitia in care ne aflam, au fost mai puternice, si, impreuna, am reusit sa transmitem catre partenerii nostri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunitatii europene. Prin disparitia Regelui Mihai se incheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei Romaniei moderne, o istorie complexa, deseori dramatica, dar care a asigurat locul cuvenit al tarii noastre in Europa si in lumea contemporana.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Ion Iliescu