Q MAGAZINE informeaza: De ce PSD-ul este tot la 43%? Explicatia Alinei Mungiu-Pippidi
Situatia politicii autohtone din ultimele saptamani pare sa se fi deteriorat, tinand cont de comentariile din presa si de protestele care au avut loc. Modificarile aduse Codului Fiscal, impreuna cu cele legate de Legea Justitiei si problemele pe care le intampina medicii au trimis romanii in strada. Legat de acest subiect, politologul roman, Alina Mungiu-Pippidi a scris recent un articol pe site-ul Romania Curata, pe care il redam integral:

DE CE E PSD TOT LA 43%?

Presa ne informeaza ca Partidul National Liberal a organizat un miting in Parcul Izvor din Bucuresti, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura initiata de PNL, PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma. In fotografia luata de pe palatul Parlamentului se vede cam care a fost efectul acestei chemari, precedata de consultari in ultimele zile cu mai multi reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor precum si cu organizatii neguvernamentale civice si diverse grupuri active din societate in care liberalii au facut apel catre toti cei interesati sa opreasca haosul din economie si atacul la Justitie. Intrebarile care se pun, elementare de altfel, sunt daca lumea asculta chemarea PNL si aduce la putere o alianta in jurul lui Klaus Iohannis, aceste doua posibilitati s-ar materializa. Adica:

1. S-ar opri haosul din economie.

E greu de spus. In primul rind, Romania creste spectaculos economic, in urma stimularii prin reducerea CAS, sustinuta de liberali din opozitie si promovata de social democratul Ponta aflat la putere, nu de pesedistii aflati acum la guvernare. As putea fi de acord ca a fost o prostie, ca economia crestea deja si nu era nevoie sa taiem direct dintr-un buget deja subfinantat (toate tarile fac exact invers, poate de asta cresc mai putin, dar in schimb nu fac ce e obligat PSD sa faca acum, sa caute solutii in fiecare trimestru sa plateasca pensiile). Si asa am si scris la vremea respectiva, ca atunci cind ai pensii in deficit, o populatie activa care pleaca in masa si un deficit demografic prognozat nu reduci contributiile sociale decit daca esti nebun. Initiatorii motiunii de azi si cei mai vocali antipesedisti din generatia a treia (ca altfel nu se poate numi antipesedismul de dupa 2015 al lui Moise Guran, Cristian Tudor Popescu, etc, dupa douazeci de ani in care PSD era mult mai rau si mai tare si s-ar fi putut manifesta contra lui) au fost insa, dimpotriva, pentru. Tot ei sunt azi cei care deplora o crestere pe consum, pe deficitul bugetar, etc, etc, desi ideile lor despre cum se poate face o crestere pe productivitate, in care sa depasim in sfirsit penibila cifra de cinci milioane de angajati la 18 milioane de votanti nu le prea aud si citesc. Sa mai reducem niste taxe, poate? Pai asta aud si de la PSD, cind motivul pentru care PSD face atitea prostii e ca vrea sa pastreze taxe prea mici (plus pensii speciale, ca altfel se clatina securitatea statului) dar sa isi tina promisiunile electorale â€" fata de oamenii cu venituri mici, doctori, profesori, ceea ce nu e foarte greu, ci imposibil de realizat. Si, desigur, daca incearca prin taxe focusate la grupuri speciale, precum lucratorii in multinationale, se umple Piata Victoriei de manifestanti. Sa fie solutia iesirii din haos sa tot reduci taxe dar sa nu mai maresti nici un salariu la categoriile de mai sus? Cam greu si asta, avem doua rapoarte europene de coeziune si un nou compact social care se discuta zilele astea al Bruxelles unde faptul ca Romania a trecut pe locul 1 la inegalitate de venituri in Europa, si la persoane fizice, si la regiuni, joaca un rol proeminent. Si mai avem piata de munca europeana comuna, unde orice om calificat pleaca daca e prost platit in Romania, cu deficit prognozat la doctori de proportii catastrofice. Nu mai vorbesc de femei in casa si instalatori, ca de astia deja nu se mai gasesc. Au liberalii solutiile de iesire din acest haos? Care sunt? Revenirea la guvernul de anul trecut, cel asupra caruia s-a mai pronuntat odata electoratul, la precedentele alegeri legislative, si care intre timp (PNL + USR) a facut manifestatii mai multe, dar solutii mai multe nu a propus?

2. S-ar opri atacul la Justitie.

Ei da, asta suna mai plauzibil. Daca scapam de PSD, si mai ales de Nicolae plus Iordache, acesti avocati ai coruptilor care fac legile despre coruptie, oprim atacul la justitie. Dar si aici trebuie sa ne intrebam de ce am ajuns asa de departe? De ce sub Ponta sau Ciolos nu era atac la justitie, desi era majoritate PSD-ALDE in parlament? Poate pentru ca cei de la putere se simteau mai putin atacati de justitie in scop politic, si ca atare nu mai aveau alta iesire decit sa atace justitia? Am mai intrebat si nu o sa obosesc sa intreb, de ce, din cei trei parteneri in mobilizat lumea la referendumul anti-Basescu din 2012, liberalii Marius Nicoara si Teodor Anastasiu, la vremea aceea si ei investigati de DNA; sunt azi cei care apara justitia, iar pesedistul Liviu Dragnea a fost singurul condamnat (ceilalti au sacrificat persoane din staff si familie pe altarul Justitiei, dai ei au scapat), si e tinta continua a organelor judiciare, pentru fapte din trecut, doar pentru ca azi ocupa pozitia din care trebuie dat jos (si asta pentru ca a cistigat alegerile intr-o democratie, fara sa fure voturi)? Si oare oprirea atacului la justitie de catre un PSD rasturnat printr-o lovitura de stat nu ar insemna de fapt un control mai subtil al justitiei, care ar acorda imunitate celor din tabara cealalta (Blaga deja revine linga Nicoara si Atanasiu, de George Scutaru nu am mai auzit nimic, Orban se poarta ca si cum stie ca a scapat), mai ales dupa ce au consimtit ca tabara pro-justitie e si va fi condusa de ofiteri, nu e de civili, acestia au doar voie sa taie panglici si sa-si plaseze relatiile prin functii)? Cine are indoieli ca asupra justitiei sunt si presiuni obscure, nu numai gura lui Nicolicea, sa consulte aici lista de mandate de siguranta nationala cerute, si mai ales refuzate de catre judecatori in toata Romania, felicitari Tribunalului Bucuresti ca inca mai misca in front. Suntem siguri ca nu cumva asta e alternativa? Raspunsul la aceste doua intrebari si-l da fiecare roman, in fiecare zi, indiferent de ce ii spun televiziunile sau papusarii de pe Facebook, ca lumea traieste aici si tot ce e de perceput important percepe fara intermediere. Ca atare, multa lumea a perceput USR ca pe un esec, ca atare voturile s-au intors la PNL ca optiune anti-PSD, si PNL s-a intors la 27%, PSD insa are exact 43%, scorul sau la CURS de anul trecut cind a castigat alegerile. Desigur, acest sondaj de la unicul nostru institut credibil (cand nu e temporar capturat de Sebi Lazaroiu), CURS, l-ati fi putut citi ieri, daca presa nu ar fi asa de controlata ca agentiile de stiri online si ziarele l-au bagat sub pres. Il citez, ca atare, conform ziarului Hunedoara libera.
- Poate dreapta pricepe ca abordarea sa actuala nu e de succes, nici cu ajutorul presei serviciilor, DNA, SUA si Bruxelles contra lui Dragnea, si ca de la 27 la 51 la suta trebuie sa faci altceva decat ce ai facut pana acum, adica mutarea de catre servicii a acoperitilor sau santajabililor intr-un nou UNPR/aripa PSD/ cu care sa faci o majoritate dupa insurectie? Poate oare pricepe ca le trebuie o majoritate a votantilor? Ca daca incepem de acolo si nu stam toata ziua la usa serviciilor pentru solutii, solutii sunt.

Sursa: qmagazine.ro