Ion Cristoiu a publicat pe blog un articol cu titlul: Sorin Grindeanu trebuia sa demisioneze simbata seara, pentru ca tot va demisiona pina la urma: Marele Plan al Binomului Klaus Iohannis - Sistem e clar: Guvernul PSD al Meu!
Simbata seara, intr-unul dintre cele mai penibile momente ale Istoriei postdecembriste, premierul Sorin Grindeanu a anuntat decizia de abrogarea a Ordonantei de urgenta.
Penibil nu numai prin prestatie, dar si prin invocarea neghiobiei lui Liviu Dragnea cu Nu vrem sa rupem tara! de parca tara n-ar fi deja rupta de Binomul Klaus Iohannis â€" Sistem!
De ce s-a mai angajat Guvernul in aventura numita emiterea unei Ordonante pe sest si la miez de noapte, daca tot a cedat pina la urma - iata una dintre enigmele postdecembriste. Promit ca in numarul de duminica spre luni voi dezvalui ipoteza mea, bazata pe ce i s-a intimplat lui Victor Pont dupa primul tur de scrutin al prezidentialelor din 2014, cind ofiterii acoperiti din anturaj l-au sfatuit sa nu cedeze in chestiunea deschiderii de noi sectii de votare in strainatate, desi neghiob sa fi fost si tot ai fi sesizat Scenariul Diversionist. In cazul de fata premierul Sorin Grindeanu trebuia sa-si anunte demisia. Asa face un barbat politic in clipa in care viata il obliga sa cedeze la ceva la care s-a angajat, cum e Ordonanta de urgenta. Acesta ar fi fost unul dintre motivele pentru care Sorin Grindeanu trebuia sa demisioneze. S-ar fi vazut ca PSD nu cedeaza cind e vorba de o decizie importanta precum Modificarea Codurilor Penale. Al doilea motiv ar consta in adevarul ca oricum soarta Guvernului Sorin Grindeanu e pecetluita. Sorin Grindeanu tot va pleca pina la urma.
Dar va pleca cu un picior in fund. Dat de Binomul Klaus Iohannis - Sistem! Sa ma explic.
Credincios angajamentului meu de a ramine, ca Istoric al clipei, simplu cronicar al Razboiului civil politic din aceste zile, fie si pentru ca am demult virsta raminerii la vatra (culmea, pe mine nu m-a facut Gabriel Oprea, ca pe Codruta Kovesi, colonel prin publicarea in Monitorul Oficial) in numarul anterior al cristoiublog.ro am incercat sa dibuiesc scopul uriasei operatiuni declansate Binomul Klaus Iohannis - Sistem. Cum stiu, din istorie, dar si din traire directa, ca o asemenea presiune pusa pe un Guvern - manifestatii de strada, manipularea retelelor sociale de Divizia IT a SRI, cea mai puternica din Romania, lansarea de zvonuri diversioniste (o senatoare PSD care si-a dat demisia din Parlament pentru o functie in administratia locala apare in Divizia Presa ca protestind fata de Guvern), reactivarea ofiterilor acoperiti ai Serviciilor din Guvern si din Parlamentul European (unul e SRI, celalalt SIE), scandalul de tip PRM intretinut de oamenii lui Nicusor Dan, reactivarea agentului in adormire Augustin Lazar, fost procuror comunist, care trimitea tarani la inchisoare, pentru ca furasera un stiulete! in timp ce Codruta Kovesi a fost trecuta in plan secund, si multe altele presupune un prea mare efort mai ales financiar ca sa credem ca vizeaza doar abrogarea Ordonantei de Urgenta. In treacat, pentru ca nu-mi propusesem asta, scrisesem pe cristoiublog.ro anterior:
- Klaus Iohannis si Sistemul pariaza pe o miscare in PSD care sa duca la debarcarea lui Liviu Dragnea si punerea unui Guvern PSD-ALDE marioneta a Cotrocenilor. E de preferat pentru Rata mecanica unui Guvern minoritar al Dreptei. Fantezia care bantuie capusorul Ralucai Turcan - un Guvern minoritar - PNL, USR, UDMR, PMP - nu cred ca-l incanta pe Klaus Iohannis. Klaus Iohannis are nevoie de un Guvern PSD marioneta. Ce sa faca el cu un Guvern minoritar, de al carui dezastru sa fie responsabil?
Textul a fost preluat de Evenimentul zilei. Spre surprinderea mea, Dan Andronic i-a pus un titlu diferit de cel dat de mine. Pe cristoiublog.ro, titlul era: Victor Ciorbea s-a executat! S-a gasit solutia pentru incetarea Razboiului civil. Pe Evz.ro el suna astfel:
Urmeaza ruperea PSD si debarcarea lui Dragnea, adevarata miza a lui Iohannis si a Sistemului. Dan Andronic e unul dintre cei mai buni absolventi ai Scolii Evz de pe vremuri.
Fiind mai tinar, da uneori titluri mai inspirate decit cele date de mine, mai batrin si mai ostenit dupa 26 de ani de scris zilnic. Sunt insa si cazuri cind Dan Andronic, mult mai bine informat decit mine (e director de gazeta, nu pensionar !) da titluri si pentru ca stie ceva in plus decit miros eu. In cazul de fata, preluarea unui lucru spus in treacat de mine si accentuarea lui prin titlu m-au facut sa cred ca Dan Andronic are informatii in plus decit mine despre ce urmareste Operatiunea Binomului Klaus Iohannis - Sistem. L-am gasit cu greu la telefon. Am crezut ca e pe la vreo televiziune.
- Nu ma duc! mi-a raspuns, ce dracu' sa comentez? Au iesit oamenii in strada!
Am fost de acord cu el.
- Si eu - am zis - astept incheierea Razboiului pentru a mai discuta si altceva decit despre demonstratii.
Un lucru asemanator mi-a zis si Victor Ciutacu. Ca ar vrea sa abordeze si alte subiecte, dar nu poate. La intrebarea mea, Dan Andronic m-a trimis la Facebook-ul sau. Dupa convorbire, am citit postarea:
- Ion Cristoiu mi-a luat-o inainte: Iohannis mizeaza pe ruperea PSD / debarcarea lui Dragnea! Informatia asta o aveam de vreo doua zile, iar demisiile si vocile critice din PSD si Guvern mi-au confirmat-o. Din nou, Serviciile isi arata muschii, de data asta sacrificind, la vedere, resurse umane importante. Deci se joaca: Totul sau Nimic! Cititi-l pe Cristoiu si o sa vedeti ce inseamna un analist care nu-i trompeta!
Despre asta mi-a spus si la telefon. Planul e prabusirea Guvernului si formarea unui Guvern condus de un tehnocrat si sprijinit de PNL, USR, PMR, UDMR â€" si de ce nu? un Grup rupt din PSD. E o ipoteza. Eu insa nu cred in acest plan. Cred ca Operatiunea nu vizeaza doar Abrogarea Ordonantelor. Trebuie sa te numesti Liviu Dragnea ca sa crezi ca dupa victoria asta, obtinuta atit de usor, Sistemul se va resemna. Strada va cere demisia Guvernului.
Eu cred insa ca Planul e altul. Asa cum am scris pe cristoiublog.ro, nu-l vad pe Klaus Iohannis dorindu-si un Guvern de Dreapta:
1. Ar insemna sa poarte responsabilitatea pentru administrarea Tarii.
S-a fript cu Guvernul Dacian Ciolos.
2. Ar insemna sa nu mai fie Liderul Opozitiei.
Planul, asa cum il presupun eu , consta mai intai in debarcarea lui Liviu Dragnea. Usor de vazut ca Strada, Divizia Presa s-au concentrat pe Liviu Dragnea. PSD-istii sunt considerati cinstiti de ofiterii acoperiti din presa, condusi de Dezbracata de la SRI. Liviu Dragnea e Diavolul. O data debarcat Liviu Dragnea, se creeaza premisele caderii Guvernului si investirii unui Guvern PSD cu un premier marioneta al Cotrocenilor, deoarece va fi un ofiter acoperit. Sub pretextul Pacificarii Tarii (sustine asta si Liviu Dragnea), noul premier, poate si noul sef al PSD, va sustine nevoia unei consultari cu presedintele. Si astfel Klaus Iohannis va avea un Guvern PSD al Meu!