AmosNews: Despre referendum, elefanti si Vogoride (Autor: Adrian NASTASE)
Am impresia ca presedintele Iohannis rasfoieste, periodic, Constitutia si vrea sa experimenteze diferitele texte la care se opreste. Dupa ce a experimentat participarea la o sedinta a guvernului la care nu a fost invitat, ieri a lansat ideea unui referendum in legatura cu chestiunea gratierii (sau cam asa ceva). Problema este ca in sistemul nostru constitutional, nu este prevazut referendumul legislativ. Deci nu ar putea fi supus referendumului un proiect de lege, de ordonanta sau, in general, o reglementare. In acest sens, si Decizia CCR nr 70/1999:
- Dreptul constitutional al presedintelui de a recurge la referendum nu ii poate conferi insa acestuia posibilitatea legiferarii, intrucat in conformitate cu vointa Constituantului roman, Presedintele nu poate initia un referendum legislativ ci numai unul consultativ.
Mai adaug si faptul ca nici macar in cazul initiativei legislative a cetatenilor (art. 74 alin.2), problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea nu pot face obiectul unui astfel de demers. Doar in Elvetia sunt supuse referendumului proiecte de legi intr-o formula de democratie directa. Bun, si atunci ce-i poate intreba presedintele pe dragii mei la referendum? Daca sunt de acord cu principiul gratierii? O astfel de intrebare ar fi neconstitutionala pentru ca principiul gratierii colective a fost aprobat deja de popor, la referendumul privitor la Constitutie si figureaza ca prerogativa pentru parlament (art.73 alin3 lit.i). Ar fi si o initiativa ce ar afecta o prerogativa prezidentiala - gratierea individuala (art.94 lit.d). Sa fi intervenit, din nou, Barrosso pentru a interzice gratierile in Romania, asa cum a facut in 2012, atunci cand i-a dat celebra not to do list lui Ponta? Oricum, ar fi vorba de un referendum CONSULTATIV si care ar putea fi invalidat de catre CCR. E adevarat ca exista si un referendum care produce efecte juridice, cel reglementat la art 95, organizat pentru demiterea presedintelui, dupa suspendarea din functie. Acum, cateva cuvinte in legatura cu ANIVERSAREA Unirii Principatelor Romane. Oare de ce a folosit presedintele termenul de COMEMORARE pentru aceasta sarbatoare? Oricum, textul de comparatie intre clasa politica de atunci si clasa politica de astazi parea un fel de pastisa a articolelor politice ale lui Eminescu. Si nici nu e intru-totul corecta comparatia respectiva. Cei care au citit macar o brosura despre acea perioada, isi vor aminti, de exemplu, despre caimacamul Vogoride, despre arestari, destituiri, amenintari pentru falsificarea listelor care, in final au fost anulate in Moldova si apoi refacute. Isi vor aduce aminte de monstruoasa coalitie. E adevarat, numarul celor care au determinat, in final, Unirea a fost mai mare si ei raman cu adevarat in amintirea noastra: Cuza, Kogalniceanu, Negri, Alecsandri, precum si C.A.Rossetti, fratii Golescu, Chr.Tell, G. Magheru si altii. Carora ar trebui sa le aducem omagiul nostru astazi. In legatura cu clasa politica de acum, trebuie totusi sa amintim faptul ca ea a facut posibila intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in NATO, a eliminat vizele de calatorie in strainatate si, de asemenea, a facut posibila chiar si acceptarea Sibiului drept capitala culturala europeana, decizie fara de care poate ca steaua actualului presedinte ar fi stralucit mai putin.