- extras din stenograma sedintei Senatului din data de 22 Decembrie 2016 -
Domnul Serban Nicolae:
Doamnelor si domnilor colegi,
Suntem la inceput de legislatura si, in urma juramantului depus de fiecare dintre dumneavoastra ieri, am inceput cu totii mandatul de senator. Juramantul pe care l-am depus, chiar daca nu are pretentia unui text sacrosanct, contine elementele esentiale pe care as vrea sa le intelegem cu totii ca sunt obligatorii pentru desfasurarea mandatului. Spunem acolo: jur credinta patriei mele Romania, jur sa apar Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a tarii, sa-mi indeplinesc cu onoare si constiinta mandatul incredintat de popor. Fac un apel la dumneavoastra, cu deosebit respect, in aceasta legislatura - constienti de faptul ca exista o diferenta, in defavoarea noastra, intre pozitia constitutionala a Parlamentului si pozitia reala in societate a acestei institutii fundamentale prin care poporul isi exercita suveranitatea -, la conlucrare, la cooperare colegiala, la buna-credinta si la participare constructiva. Toti suntem constienti ca nu exista un mandat de senator mai important decat al unui coleg. Votul este egal si respectul este prima conditie. Votul este egal si respectul este prima conditie. Din partea Grupului parlamentar al PSD va asigur de toata disponibilitatea in interesul indeplinirii cu onoare si constiinta a mandatului incredintat de popor. Este foarte important sa intelegem ca fiecare dintre noi contribuie la imaginea de ansamblu a Parlamentului. Nu putem sa ne extragem din ceea ce societatea percepe ca fiind activitatea parlamentara, clasa politica si munca noastra de zi cu zi. Oricat de mare ar fi preocuparea pentru imagine personala, pentru cariera, eu sunt convins ca fiecare dintre noi este o valoare individuala deosebita, fiecare dintre dumneavoastra ati primit votul cetatenilor avand si pregatirea necesara, si experienta, si valoarea morala care sa va justifice mandatul incredintat. De aceea, eu cred ca putem conlucra in asa fel incat Senatul sa-si recapete prestigiul pe care l-a avut istoria Romaniei, traditia noastra politica si democratica. Tin foarte mult la faptul ca suntem o tara cu istorie, cu traditie in materie politica si democratica.
Se implinesc 27 de ani de la ziua de 22 decembrie 1989, cand prin sacrificiul foarte multor tineri ne-am recapatat, printr-o revolutie - ca numai printr-o revolutie ne putem recapata libertatea si demnitatea - ne-am recapatat valorile democratice. Infiintarea Senatului inca din anul 1990, reintroducand principiul bicameralismului constitutional in Romania, este una din cele mai importante dovezi ale functionarii noastre democratice si avem cu totii obligatia sa tinem la acest prestigiu, sa contribuim prin valoare si aport personal la ceea ce ar trebui sa fie Senatul Romaniei. Cu speranta ca am fost inteles, cu speranta ca toti vom colabora colegial, in spiritul valorilor constitutionale si al obligatiilor fata de electorat, va multumesc pentru atentie si va doresc succes. (Aplauze.)
Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu:
Multumesc, domnule senator, si sper ca toti colegii nostri sa fi fost atenti la apelul pe care l-ati rostit. Apreciez foarte mult atunci cand cineva se gandeste cum putem sa redam increderea cetatenilor in Parlament si cum putem sa ridicam prestigiul acestei institutii.