Stirile ProTV: Dragnea, primele decizii dupa alegeri: in Guvern vor intra doar PSD si ALDE, Tariceanu ramane sef la Senat. Premierul, incert.
Presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, a sustinut o conferinta de presa joi, la ora 20:00, la sediul partidului din Baneasa.
CELE MAI IMPORTANTE DECLARATII ALE LUI LIVIU DRAGNEA:
- numarul de mandate obtinut ne obliga sa abordam cu toata seriozitatea guvernarea
- va fi o conferinta nu tocmai scurta, sper sa nu va plictisesc
- PSD isi reafirma deschiderea de a colabora si dialoga cu presedintele Iohannis
- ne-am uitat la tot ce s-a propus in spatiul public
- au continuat atacurile murdare la adresa mea si a colegilor mei, unele chiar mai murdare si mai perfide decat in campania electorala.
- PSD a castigat fara echivoc si fara dubiu aceste alegeri., Romanii nu au votat guvern tehnocrat sau liberal. Cei care ignora votul romanilor din 11 decembrie nu numai ca gresesc, dar incalca vointa cetatenilor.
- am dat dispozitii colegilor mei sa redacteze programul de guvernare in forma oficiala care va trebui depusa la Parlament si va fi prezentata de candidatul pe care PSD il va propune. Tot ce am promis va fi respectat la virgula, fara nicio ezitare.
- lucram la redactarea fiecarei file de buget si a actelor normative necesare pentru implementarea masurilor din program
- Sanatate: strategie coerenta de dezvoltare, constructia de noi spitale, dotarea cu echipamente adecvate, salarizarea corespunzatoare a medicilor
- Educatie: salarii mai mari, cresterea burselor, pentru ca studentii sa nu mai lucreze prin baruri
- Guvernul va fi monitorizat in permanenta de o echipa care va face lunar rapoarte privind eficienta actului de guvernare
- calendarul de guvernare: de la 1 ianuarie, legea privind eliminarea celor 102 taxe, asteptam decizia CCR. Speram ca presedintele sa promulge legea privind cresterea veniturilor din educatie si sanatate. Daca nu vor fi publicate in Monitorul Oficial, am gasit procedurile legale ca sa fie adoptate in prima luna a anului viitor. Indiferent ce se intampla, efectele sunt cuprinse in proiectul de buget
- imediat dupa investire crestem salariul minim la 1450 lei, eliminam contributiile de sanatate pe pensii, ieftinim medicamentele, crestem bursele studentesti
- de la 1 martie, TVA 0 pentru vanzarea locuintelor, publicitate, materii prime in agricultura, creste pensia minima la 520 lei, se reduce impozitul pe micro-intreprinderi, se desfiinteaza comisiile de specialitate din sanatate.
- de la 1 aprilie, transport gratuit pe calea ferata pentru toti studentii, MasterPlan pe transport, program achizitionare ambulante pentru sate
- de la 1 mai incepe programul StartUp Nation si programul de impadurire.
- de la 1 iunie - selectie oferte pentru dotarea Armatei Romane.
- PSD va avea 47,5% din mandate, impreuna cu ALDE avem 54%, conditia matematica e indeplinita.
- nu vom refuza niciodata o invitatie la consultari, cat timp se incadreaza in prevederile constitutionale. Nu aveam de ce sa mergem pana nu erau numarate mandatele.
- am avut azi prima intalnire cu ALDE. Referitor la discutia cu premierul Ciolos, am primit duminica seara si luni mai multe apeluri de la domnul Ciolos, am raspuns, mi-a spus ca vrea sa ne intalnim privind anumite intentii ale Guvernului. L-am invitat la sediul PSD, a refuzat. Am acceptat sa vin eu, am vorbit de prorogarea unor acte normnative. Am apreciat deschiderea, ce m-a deranjat a fost atitudinea domnului ministru Pislaru. Nu stiu daca stia exact cine a initiat demersul, ce s-a discutat, sau era inca in campanie electorala.
- reducerea TVA, a accizelor pe motorina, vor intra din 2018. Noi am spus ca obiectivul major il reprezinta transferul din cresterea economica in buzunare
- privind relatia cu ALDE, am asteptat repartizarea mandatelor. Azi am discutat pe marginea programului de guvernare, nu sunt diferente mari intre programele noastre.
- am discutat despre zvonurile aparute in ultimele 2 zile, nu stiu daca au fost presiuni asupra domnului Tariceanu. Alianta de guvernare este PSD+ALDE, nu exista nicio ezitare.
- privind propunerea pe care i-o vom face presedintelui, nu o voi face urmarind un avantaj pentru mine sau presedinte, ci un avantaj pentru tara. Propunerea va fi facuta la consultari. Privind reactia presedintelui, toti cei care au pierdut au posibilitatea sa se obisnuiasca cu aceasta idee.
- plec de la prezumptia de buna-credinta, voi merge la Cotroceni cu o propunere care sa poata fi acceptata.
- vom semna un protocol cu ALDE
- am stabilit cu liderii ALDE ca inainte de a merge la Cotroceni vom discuta impreuna propunerea de prim-ministru. Vom indeplini si procedurile statutare.
- eu nu am de gand sa incalc nicio lege. Eu voi face o propunere care sa indeplineasca conditiile legale dar si constitutionale. Presedintele nu va avea niciun motiv Constitutional sa refuze aceasta propunere.
- ministrii vor fi dintre cei care au lucrat la programul de guvernare. Nu oricine a lucrat la program va face parte din Guvern.
- privind legea, acolo se vorbeste de incompatibilitati. Prevederea cu condamnatii penal nu e o incompatibilitate. In lege e o abolire pe viata, asa ceva e imposibil in orice tara. Legea nu a avut avizul Miniserului Justitiei. Nu vom initia nicio procedura la CCR sau in Parlament pentru a modifica acea lege.
- voi face nominalizarea la Cotroceni, voi respecta Constitutia, nu voi incalca nicio lege.
- cel mai important pentru romani sunt masurile anuntate mai devreme, sa nu mai fie tara dezbinata - si eu nu am de gand sa stimulez asa ceva.
- nu exista nicio lista scurta de premieri, sunt unii care se auto-propun pe la televiziuni, altii inventati. Avem un singur nume.
- responsabilitatea e a presedintelui partidului si a partidului.
- cand partidele sunt chemate la consultari merg, de obicei, cu o propunere de prim-ministru. Presedintele nu va spune pe loc daca e de acord, va lua in considerare si alte propuneri.
- criteriile pentru premier: sa respect Constitutia, votul si programul de guvernare
- marim deficitul bugetar pana la 2,95%, in program era 2,7%
- guvernarea va fi supravegheata de membrii PSD
- in 2017 nu se poate aloca 6% din PIB pentru educatie. In program aveam depasirea acestui procent in 4 ani. Toate celelalte prevederi prorogate credem ca nu vor fi prorogate, vom avea discutii cu partenerii sociali
- nu trebuie sa stricam insula de stabilitate politica si economica din Romania.
- daca Tariceanu va dori, va fi presedintele Senatului in continuare, presedintele Camerei va fi de la PSD.
- candidatul PSD pentru postul de premier este membru PSD, are carnet.
- nu eu l-am sunat pe domnul Ciolos, m-au rugat 2 oameni sa raspund la telefon.
- eu am fost condamnat pentru ceva de care nu am fost acuzat, e singurul caz din lume. Nu am primit motivarea, au trecut cele 6 luni in care puteam merge la CEDO, oricum voi mergedaca mai pot.
- eu sustin foarte mult vaccinarea, dar trebuie o discutie serioasa despre efectele secundare. In ceea ce priveste obligarea parintilor, eu personal am o rezerva.