DeCeNews informeaza: Adrian Nastase, avertisment dur pentru PSD
Adrian Nastase, prezent in emisiunea Q&A realizata de Alexandra Stoicescu, a tras un semnal de alarma pentru PSD in apropierea alegerilor parlamentare din toamna. Potrivit fostului premier, la alegerile parlamentare, PSD se va afla in jurul scorului de la alegerile locale, respectiv 35 la suta. Se incearca anihilarea PSD prin alipirea sa ca partid slab la PNL, pentru ca Iohannis sa guverneze linistit, a declarat Adrian Nastase in urma cu cateva zile. Pornind de la aceasta afirmatie, fostul premier si presedinte al PSD a declarat la Antena 3:
- Nu am vrut decat sa prezint intr-un fel cadrul general, care va fi schimbat in mod categoric la alegerile parlamentare. La alegerile locale au existat trei avantaje: alegeri intr-un singur tur de scrutin, o prezenta scazuta la vot, ceea ce a permis nucleului dur al PSD sa marcheze si in al treilea rand Diaspora nu a fost prezenta la vot. Toate elementele favorizante vor fi modificate, pentru ca in mod clar partidele de dreapta incep sa se stranga, sa creeze aliante si vor puncta, incercand sa creeze o majoritate dupa alegeri. De aceea, daca punem fata in fata cele doua tabere vedem ca in zona de stanga figurau inainte PSD, UNPR si ALDE, doua partide de lideri, UNPR si ALDE, care au fost atacate puternic in ceea ce priveste liderii lor.
PSD risca sa ramana singur. Unul dintre aceste partide a subcombat, s-a topit in PMP, iar celalat este sub un puternic atac la adresa liderului sau. In aceste conditii, ALDE va fi sub o mare presiune, in conditiile in care va trebui sa-si apere liderul, nu stim ce se va intampla cu Tariceanu, riscul fiind ca membrii sai sa se imprastie, unii dintre ei revenind in zona PNL. PSD risca sa ramana singur in aceasta tabara, in timp ce in zona cealalta, practic, in afara de PNL se strang optiuni pentru USB, acesta fiind un partid de elita, cu mai multe optiuni de dreapta decat de stanga prin optiunile individuale ale mebrilor sai. De asemenea, PMP, daca va trebui sa aleaga este mai aproape de PNL, pentru ca exista acest element de contact al fostilor PDL-isti, care vor incerca sa atraga PMP, impreuna cu cei din UNPR, care venit pe zona de dreapta. In aceste conditii, avem pe zona de stanga 3 partide cu lideri atacati puternic de catre procurorii DNA, trimisi in judecata sau condamnati sau urmariti penal, vulnerabilitate care va duce si la pierderea unor voturi. PSD ramane izolat, iar in partea cealalta o aglutinare a fortelor care ar putea sa creeze o majoritate.

Adrian Nastase, despre viitorul premier. Ce urmareste Iohannis
Adrian Nastase a analizat cateva variante de posibili premieri, dupa terminarea mandatului lui Dacian Ciolos.
- Lucrurile vor depinde foarte mult de rezultatul alegerilor si majoritatea care se va forma. Majoritatea respectiva va incerca sa prezinte un candidat propriu. Teoretic, partidele ar trebui sa se prezinte in campanie cu un candidat de premier. PSD nu va face asta si nu este in ordine. In masura in care rezultatul nu va fi foarte bun, nu va fi in masura partidul sa numeasca un candidat la conducerea guvernului, atunci va trebui gasita o alta solutie. Si aici intervine presedintele si eu cred ca Iohannis urmareste o situatie de pat, de blocaj, in care PSD si PNL sa ramana blocate la nivel de 35%, ca sa aiba posibilitatea sa decida fie o formula de dreapta, sau de mare coalitie, in care sa fie interesate cele doua partide, cu posibilitatea ca el sa sugereze un ministru tehnocrat - nu stiu, o formula de exemplu, cum este cea cu Mugur Isarescu, doar ca exemplu vorbesc. Dacian Ciolos este o varianta foarte comoda, dar nu cred ca va dori sa faca asta, sa piarda contactul cu Bruxelles. Nu cred ca isi doreste sa isi mentina acest salariu, cand are un parcurs diferit la Bruxelles. Costin Borc este un tip foarte bun pe chestiuni de managament, de infra si meta structuri economice, dar nu cred ca este usor de acceptat din punct de vedere politic. Poate sa aiba un rol intr-un guvern PNL. George Maior cred ca s-a saturat sa tot fie pe lista de premieri. El era pe lista aceea si daca Victor Ponta castiga. Aici este un careu de valeti, dar mi se pare ca nu este relevant pentru discutia asta. Si mai avem si un Jolly Joker, Traian Basescu. Daca luam in gluma acest subiect, ajungem si la bancul cu iepurasul si Traian Basescu, dar nu pot sa il spun acum.

Adrian Nastase, in conflictul dintre Dragnea si Ponta
Adrian Nastase a explicat ca disensiunile dintre Victor Ponta si Liviu Dragnea ar trebui sa ia sfarsit in curand, daca cei doi au planuri serioase in continuare, in contextul in care urmeaza si alegerile parlamentare.
- Eu nu cred ca Victor Ponta trebuia sa se lupte pentru a fi presedinte la Camera cateva luni, pentru ca este in mod evident o tinta. In acelasi timp, politizand foarte mult o zona a Parlamentului care ar fi putut sa lucreze mai intens la proiecte bune pentru PSD. Cred ca a fost o chestiune de orgoliu. De aici a aparut o anumita tensiune intre Dragnea si Ponta. Cred ca ar fi trebuit gandita mai dinainte. Am impresia ca Ponta a fost incurajat sa mearga pe aceasta directie. Sigur, Victor Ponta poate fi un partener foarte important pentru Dragnea in campania care urmeaza. Si el nu ar trebui sa fie izolat, trimis in carantina.

Intrebare cheie pentru Adrian Nastase
Adrian Nastase a raspuns unei intrebari puse de Alessandra Stoicescu referitoare la planurile pe care le are in continuare si daca se va intoarce in politica.
- Politica fac tot timpul, este un virus de care scapi foarte greu. Ce am facut noi astazi este tot politica, exprimarea unor puncte de vedere. O sa lansez in curand o noua formula de blog, am avut 9 milioane de accesari pe blog. Scriu despre politica, fac observatii, unii poate nu iau in considerare ce scriu. Statutul PSD ma impiedica sa fiu membru, pentru ca daca ar fi la fel ca la PNL, unde se spune ca fostii presedinti sunt membri de drept, ar fi alta treaba. Eu am creat PSD. Domnul Iliescu a creat FSN, ulterior a aparut PSD.
Sursa: DeCeNews