AmosNews: Romania, in ochiul ciclonului (Autor: Sorin Rosca Stanescu)
Flancul sud-estic NATO sare in aer. El sta pe trei piloni. Polonia la nord, Turcia la sud, iar Romania la centru. Dintre cele 3 state, in mod evident, cea mai importanta prezenta militara este a Turciei. Dar acest trepied s-a rupt. Conditia sine qua non a existentei sale era parteneriatul consolidat cu Statele Unite si atasamentul fata de valorile Uniunii Europene. Nu intamplator, in 2012, la summitul de la Chicago, a fost creata, intre aceste state, o trilaterala. Urmatoarele trilaterale s-au desfasurat la Izmir, Varsovia, Bucuresti si Ankara. Ce se va intampla fara aceasta trilaterala si in conditiile in care barajul militar de pe flancul sud-estic este spart?
Ne aflam intr-o situatie pe cat de stranie, pe atat de periculoasa. A doua forta NATO dupa cea a Statelor Unite si cel mai important partener militar al Romaniei din flancul sud-estic, Turcia, se despride vertiginos din orbita NATO, fiind pe cale de a construi un nou parteneriat. Cu Federatia Rusa. Si cu Iranul. Si poate, in viitor, cu China, cu India si cu Pakistanul. Un nou pol global de putere. Aceasta miscare in plina desfasurare lasa descoperit, pentru moment, intreg flancul sud-estic, pulverizeaza trilaterala constituita in acest scop si arunca in aer relatiile bilaterale, foarte bune pana in prezent, dintre Romania si Ankara. Daca analizam tintele acestei relatii, vom constata ca cea mai importanta vizeaza Marea Neagra. Romania, in interes national, dar si in interesul apararii flancului NATO, are o nevoie vitala de a se afirma militar la Marea Neagra. In perspectiva, Romania ar putea deveni al treilea mare jucator la Marea Neagra. In plan militar. Acest obiectiv, insa, nu poate fi atins decat in parteneriat cu Turcia. Turcia fiind inca prima putere militara care controleaza Marea Neagra. In masura in care Ankara isi schimba partenerul, se indeparteaza de NATO si isi construieste o noua alianta cu Rusia, Romania iese cu totul din schema. Si nici macar modesta brigada multinationala, din care urmau sa faca parte, alaturi de militarii romani, militari polonezi, turci si eventual bulgari, nu va mai putea fi un proiect viabil.
Un alt proiect intepenit in spagat este moschea care urmeaza sa fie construita in nordul Capitalei si asupra careia s-a convenit politic, semnandu-se si documentele de baza. Situatia este insa atat de complicata prin escaladarea islamismului radical si prin efectele negative ale exodului de populatie catre Europa, incat si acest proiect ramane in aer.
La fel cum, in aer, este si intelegerea dintre Turcia si Uniunea Europeana prin care, in schimbul unor sume consistente de bani, Ankara a consimtit sa ramana principala gazda a refugiatilor din Siria si Irak. In masura in care Ankara isi deschide frontierele spre est, Europa si, implicit, Romania vor avea mari probleme in viitor. Unele insurmontabile.
In fine, pe agenda romano-turca a aparut o tema si neasteptata si exploziva. Solicitarea ultimativa a autoritatilor din Turcia ca Romania sa inchida reteaua Lumina, alcatuita din scolile atribuite lui Fethullah Gulen. Operatiune la care autoritatile de la Bucuresti nu vor consimti.
Faptul ca trilaterala s-a cam dus transformandu-se in unilaterala, realitatea ca flancul sud-estic NATO este pe cale sa sara in aer, schimbarea de paradigma in relatiile Ankara-Bucuresti, precum si perspectiva iminenta a unei aliante politice si militare Ankara-Moscova-Teheran plaseaza Romania chiar in ochiul ciclonului.