AmosNews: Punctul pe Y. Starea partidelor (Autor: Octavian ANDRONIC)
Unicul barometru al starii partidelor il reprezinta alegerile. Intre ele putem afla, din sondaje, doar variante mai mult sau mai putin interesate - in functie de cine comanda sondajul. Recent incheiatele alegeri locale sunt exemplare si unice pana in momentul de fata. Pentru ca este prima data cand ele nu sunt organizate de o entitate competitoare. Guvernul tehnocrat al lui Ciolos a putut sa dea impresia ca nu este direct interesat in derulare si rezultate. Iar rezultatele sunt edificatoare.
In primul rand a fost infirmat avansul pe care l-ar fi avut asa-zisul mare partid prezidential. Spre marea dezamagire a titularului de la Cotroceni, care isi dorea mai mult ca orice sa poata conta pe o forta politica proprie. Proprie - atat cat se putea. Pentru ca ereditatea liberala a lui Iohannis este cat se poate de subtirica. A fost presedinte de partid pret de doar cateva luni, fara a fi macar ales.N-a avut timp nici sa se familiarizeze cu doctrina. Marea iluzie prezidentiala a contat pe faptul ca un accident se poate solda cu o noua directie politica. Acei tineri care au trebuit sa moara ca sa scape el de guvernul Ponta, nu i-au facut mai puternici pe liberali. Ba din contra. Caderea - de buna voie - a partidului social-democrat nu a pavat drumul spre putere al partidului bicefal. Din contra, a generat o anumita nostalgie dupa masurile populiste luate de Guvernul Ponta, greu de sustinut de guvernul Ciolos, cel fara nici un sprijin parlamentar. Beneficiar, poate, doar al unei anumite doze de indiferenta care il si tine in functie. Fenomenul s-a manifestat la locale in avansul neasteptat al PSD, care a pus mana, in premiera absoluta, pe intreaga Capitala (nimeni nu a mai avut-o in acest fel), si care, la total, conduce autoritar in topul general. Turul unic a favorizat ambele tabere, acolo unde au avut primari cu relativa notorietate si e greu de spus cat de mult ar fi modificat scorul general doua tururi.
Practic, localele paveaza drumul parlamentarelor de la toamna. Dupa execrabila experienta uninominala, se revine la clasicul vot pe liste. Acest tip de alegeri confera mai multa putere centrului. In varful pixului presedintilor de partid sta soarta competitorilor. Organele locale alese se vor dovedi extrem de folositoare viitorilor candidati. Substantial mai putini decat in prezent - cu toata rarirea operata de DNA si ANI. Cel putin deocamdata pare putin probabil ca Iohannis sa-si vada visul cu ochii. O data, pentru ca datorita crizei post-locale cele doua entitati liberale tind sa se refaca si sa actioneze pe cont propriu. Iar adoua oara, pentru ca dreapta asa-zis liberala este izolata si nu poate astepta nimic nici de la ALDE si cu atat mai putin de la PMP. Asa incat este de prevazut ca PSD va putea ajunge la putere fara formula USL, sau cu o varianta modificata. Iar Iohannis va ramane sa viseze in continuare la iluzoriul deceniu liberal pe care il proclama cu atata vigoare.