1 iunie ar putea fi zi libera, potrivit unui proiect de lege initiat de senatorul Rozalia Biro si deputatul Claudia Boghicevici. Propunerea legislativa modifica Codul Muncii si a fost depus la Senat de 85 de parlamentari de la toate partidele.Initiatorii proiectului au apreciat, in expunerea de motive, ca timpul petrecut de parinti alaturi de copii reprezinta cea mai eficienta si simpla metoda de a forma si consolida o relatie sanatoasa copil-parinte.
- In societatea actuala, timpul a devenit o resursa critica, atat la birou, cat si acasa. 24 de ore par sa nu mai fie suficiente, iar gasirea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala este o provocare din ce in ce mai mare. Muncim peste program si facem sacrificii pentru ca cei mici sa aiba o viata mai buna. Dar de multe ori lipseste ce e mai pretios pentru ei: prezenta fizica a parintilor lor. Sa le oferim celor mici timp de calitate si amintiri pentru o viata, spun parlamentarii in expunerea de motive.

Ce spun parlamentarii

Parlamentarii argumenteaza necesitatea ca 1 iunie sa fie zi libera prin aceea ca traim intr-o societate dominata de valori materiale, iar de Ziua Copilului in majoritatea gradinitelor si scolilor primare din Romania se organizeaza evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar copiii evolueaza in cadrul acestor spectacole.
- Lipsa parintilor din cadrul acestor evenimente are implicatii psihologice negative in dezvoltarea copiilor. In afara dorintei de a-i face mandri si de a primi aprecierea parintilor, copiii au nevoie de sustinere in cadrul evenimentelor unde performeaza, evenimente care au o incarcatura emotionala ridicata si reprezinta o sursa de stres pentru ei, explica semnatarii, aratand ca nu toti angajatorii au disponibilitatea de a acorda o zi de concediu parintilor de 1
Proiectul se afla in consultare publica la Senat, primind aviza favorabil de la Consiliul Legislativ inca de pe 12 mai.
In cazul in care proiectul de lege va fi adoptat, Ziua Copilului va deveni nelucratoare, alaturi de 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie - Sfantul Andrei, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun, doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Sursa: ANTENA 3