napocanews.ro: Despre legionarul Marian Munteanu - fara partinire si ranchiuna (Autor: Ionut Tene)
Acum cateva luni am fost mirat ca a reaparut intempestiv Marian Munteanu, fostul lider al Pietei Universitatii din 1990, la emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea TV (clujenii hatri o mai numesc Jocul de glezne de la Hellvig TV). Cand se scoate de la naftalina un personaj, dupa multi ani, si se promoveaza la TV e clar ca se pune ceva la cale. Initial Marian Munteanu ne tinea la povesti cu infiintarea unei societati civile, care sa adune personalitatile tarii pentru a apara valorile nationale. Sincer nu l-am crezut. Chiar pariam cu prietenii ca nu mai e mult si Marian Munteanu isi va anunta intrarea in politica. Asa si a fost. Atunci cand s-a reintors din SUA, tot la aceasi emisiune, Munteanu a vorbit de infiintarea Grupului pentru Romania, cu care vrea sa faca o platforma politica pana la toamna. Atunci am aflat un lucru inedit, ca Marian Munteanu, marele roman ortodox era un pelerin fervent pana la excitatie, inca din 1990, si care lua anual lumina, la Washington, cum politrucii comunisti din epoca sovietica de la Moscova. Aici m-a surprins Marian Munteanu pe picior gresit. Nu am crezut niciodata ca va face partid, ci va negocia cu o mare formatiune traditionala sa candideze in toamna, Gruparea pentru Romania fiind doar o acoperire de moment, dar totusi a fost mai agil. Papusarii din spatele lui l-au impins sa candideze la Primaria Capitalei la alegerile din iunie, din partea PNL, ca urmasul lui Ionel IC Bratianu.
Se pare ca papusarii nu mai au rabdare. Discursul lui Marian Munteanu aflat pe linia ortodoxismului nationalist poate fi fermecator ca un cantec de sirena. Problema lui Marian Munteanu nu este discursul pana la urma, ci parcursul sau moral sinusoidal. Nationalistii romani ii reproseaza lui Marian Munteanu ca a tradat cauza miscarii nationale din anii 90 pentru bani si interese. E adevarat nimeni nu poate fi perfect in Romania iesita din comunism. Trecutul de dinainte de 1989 a lui Marian Munteanu lasa loc de mari interogatii. La sfarsitul anilor 80, studentul Marian Munteanu de la Filologie il vizita des in garsoniera sa insalubra pe marele filosof nationalist Petre Tutea. Unii spun ca facea asta ca sa-l traga de limba. Dosarele CNSAS vorbesc doar de un profesor al lui Marian Munteanu de la Universitatea Bucuresti ca-l turna pe marele filosof. Altii spun ca atunci si studentii care-l vizitau pe Tutea ar fi fost racolati de Securitate, dar dosarele CNSAS inca nu au fost destul de cercetate in acest caz. Cert este ca vizitele la legionarul Petre Tutea nu a impiedicat organizatia PCR din Universitate sa-l sustina si promoveze pe tanarul Marian Munteanu ca presedinte al Asociatiei Studentilor Comunisti din anul II. La urma urmei cam toti politicenii de azi, de la Nastase, Isarescu, Maior, Dancu la Rus au fost mari sefi la ASC, si asta nu i-a impiedicat sa faca cariere politice de succes dupa 90. Asa ca si pentru Marian Munteanu la prima vedere asta nu ar fi o piedica. Totusi Rus sau Dancu nu s-au proclamat mari anticomunisi, in schimb Marian Munteanu da. Deci e o problema morala aici.
Marian Munteanu a fost ales liderul studentilor democrati si anticomunisti imediat dupa 22 decembrie 1989 de aceiasi colegi care il votasera presedinte de organizatie comunista. Asa ca liderul Pietei Universitatii a devenit marele democrat Marian Munteanu, fostul sef ASC, care aflam ca in acele zile se sfatuia cu ambasadorii occidentalli si cu cel american privind tactica luptei politice impotriva lui Ion Iliescu si FSN. Dupa mineriada din iunie 1990, cand procuroarea Monica Macovei i-a anchetat pe tinerii arestati si batuti ilegal la lagarul de la Magurele, Marian Munteanu infiinteaza un partid politic neo-legionar: Miscarea pentru Romania. La inceputul anilor 90 foarte multi tineri incercau reinfiintarea Miscarii Legionare. Am trait acei ani si stiu ca tinerii lui Marian Munteanu cantau la intilnirile lor si pe strazi imnul Sfanta Tinerete Legionara. Sa nu uitam ca atunci traiau foarte multi batrani legionari care incercau reinfiintarea Miscarii. Unii batrani legionari il considerau lipsit de sinceritate pe Marian Munteanu in actiunile sale. Era perceput deja ca infiltratul lui Virgil Magureanu pentru a deturna de fapt reinfiintarea Legiunii catre o grupare controlata de SRI sub forma unui nationalism-comunism. Am trait acei ani si multi batrani de la Mircea Nicolau, Pr. Branzasi sau Sebastian Mocanu imi spuneau ca Miscarea pentru Romania e o facatura securistica. Totusi trebuie sa recunosc ca tot in acei ani am cunoscut si tineri admirabili si sinceri in patriotismul lor care erau lideri ai filialelor partidului si prieteni cu Marian Munteanu. Nu cred ca in Miscarea pentru Romania au intrat numai secaturi securistice si derbedei finantati de Virgil Magureanu pentru a compromite infiintarea unei miscari national-crestine romanesti.
Miscarea pentru Romania nu a avut succes electoral, obtinand vreo 0,12% din sufragii in 1992. In 1999, cotidianul Atac la Persona publica pe prima pagina in facsimil acordul de colaborare semnat de Munteanu cu Securitatea in septembrie 1988. Munteanu nu a comentat niciodata acuzatia privind colaborarea cu Securitatea. Doi jurnalisti, Ion Itu de la revista Tinerama si Serban Orascu de la Radio Europa libera au scris despre venirea in Romania a liderului Miscarii Legionare, Horia Sima, in 1991, pentru o intalnire cu directorul SRI, Virgil Magureanu. Intalnirea ar fi avut loc in Delta Dunarii pe o ambarcatiune fiind mediata de Marian Munteanu. La aceea vreme, Magureanu dorea sa pastreze gruparile legionare din exil in continuare sub influenta SRI, asa cum reusise in trecut Securitatea, iar Marian Munteanu era folosit pentru legaturile sale bune cu batranii legionari. Multi batrani legionari vorbeau prin Bucuresti ca Marian Munteanu a primit bani de la legionari pe care nu i-a folosit in scopurile propagandistice propuse. Posibil sa fie si barfe specifice epocii. Apogeul lui Marian Munteanu a fost podul de flori de la Prut, atunci cand liderul studentilor era privit ca un Hristos al unirii Romaniei cu Basarabia. Apoi Marian Munteanu a disparut de pe scena politica. Au ramas doar zvonuri in urma lui. Cel mai frecvent era cel ca facea afaceri cu arme prin firmele lui Victor A. Stanculescu la Londra si ca a facut avere. Revine meteoric in politica in 2000 alaturi de PUNR si Virgil Magureanu. Munteanu s-a facut remarcat in politica doar in anii 1999 - 2000, cand este propus la o candidatura la presedintia Romaniei din partea PUNR, sustinatorul sau fiind Mircea Druc, fost prim ministru al Republicii Moldova. PUNR cu candidatul Munteanu decide sa faca o alianta tocmai cu partidul lui Virgil Magureanu, primul director al SRI specializat in miscari politice fasciste, Partidul National Roman. Uniunea partidelor capata denumirea de Alianta Nationala, o denumire refolosita nefericit de catre grupurile legionare din Capitala. Modul in care Munteanu se retrage de la cursa pentru Cotroceni nu este clara. Acesta declara ca a renuntat de bunavoie, deoarece alianta cu Magureanu a dus la excludere multor membri tineri si compromiterea platformei politice a lui Munteanu. Alte voci spuneau ca i s-ar fi scos dosarul de colaborare cu Securiteatea si a renuntat de bunavoie.
Acum in aprilie 2016 Marian Munteanu proaspat sosit din SUA e promovat de catre un grup minuscul din PNL ca si candidat la Primaria Capitalei. De ce nu au nationalistii romani incredere in Marian Munteanu? Se intelege din parcursul sinusoidal al fostului lider al studentilor. Cred ca problema lui Marian Munteanu in prezent nu e politica, ci una morala. Sigur ca Marian Munteanu poate parea un sfant pe langa Ludovic Orban sau Vasile Blaga. Paradoxal, Marian Munteanu se afla intr-o dilema: nu-l voteaza nationalistii pentru caderile sale trecute si colaborarea cu Virgil Magureanu groparul miscarilor national-crestine din Romania din 90, pentru care nu decontat inca moral in fata istoriei, dar nici liberalii care il percep ca un personaj prea apropiat de ortodoxism si factiunile securisto-comuniste. Personal, cred ca personajul politic Marian Munteanu s-a consumat istoric la inceputul anilor 90, posibil astazi sa fie folositor doar prin expozeul unui discurs traditional crestin pe scena publica fara sa aduca roade electorale. In alta parte se pregatesc partidele romanesti ca sa ia cu asalt toamna electorala, nu in studioul de televiziune, care l-a ranforsat pe Marian Munteanu.