Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Institutii si oameni PRO PATRIA, PRO DEMOCRATIE!
Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am aniversat in aceasta perioada evenimente, institutii si oameni cu un rol deosebit de important in garantarea stabilitatii interne, a democratiei si a statului de drept: Ziua Politiei Romane pe 25 martie, Ziua Jandarmeriei Romane pe 3 aprilie si 12 ani de cand Romania este membru NATO, eveniment aniversat pe 29 martie, sub coordonarea Ministerului Apararii.
Aceste aniversari sunt un bun prilej de a ne reaminti locul si rolul structurilor Ministerului Afacerilor Interne - Politia Romana si Jandarmeria Romana si ale Ministerului Apararii in cadrul sistemului national, european si euroatlantic de ordine, legalitate si siguranta publica. In aceasta perioada, in care suntem martorii provocarilor generate de fenomenul migratiei, de tendintele de radicalizare si de accentuare a riscului terorist, rolul acestor institutii este cu atat mai important.
Cu responsabilitate si profesionalism, isi fac datoria si isi indeplinesc menirea de a asigura climatul de siguranta si liniste in care libertatea, dreptatea si solidaritatea se pot manifesta ca valori fundamentale ale democratiei. In acest context, subliniez doua deziderate care trebuie sa stea la baza functionarii statului de drept: siguranta cetatenilor si consolidarea increderii in institutii. Politia, Jandarmeria si Armata sunt trei dintre pilonii pe care s-a construit Romania si care, in continuare, contribuie la asigurarea starii de ordine generala fara de care o tara nu poate exista si nu poate progresa. Aceste institutii de traditie s-au modernizat odata cu statul roman si au raspuns prin profesionalism, echidistanta, performanta si credibilitate nevoilor de ordine si legalitate, de protectie a cetatenilor, de garantare a drepturilor fundamentale si a libertatilor individuale, de protejare si promovare a intereselor nationale, atat in misiunile interne, cat si in cele din afara frontierei.
Apreciez eforturile depuse de oamenii care, purtandu-si uniforma cu mandrie, fie ea de politist, jandarm sau militar, isi fac datoria cu maximum de profesionalism si daruire. Le adresez multumiri pentru devotamentul si responsabilitatea cu care trateaza rigorile meseriei si le urez tuturor sa aiba parte de cat mai multe realizari profesionale si personale. Ei sunt o forta credibila in slujba semenilor si raman PRO PATRIA, PRO DEMOCRATIE!