Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Salarizarea in sistemul bugetar. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Proiectul de lege privind salarizarea in sistemul bugetar a fost discutat si analizat in nenumarate contexte si cu numeroase ocazii, inca de anul trecut. Acesta a fost trimis la Ministerul Muncii si cred ca, pentru binele sistemului bugetar romanesc, ar fi nevoie de un raspuns prompt, care sa ne permita sa perfectionam proiectul de lege si sa il aprobam pentru ca aplicarea sa sa aduca beneficii bugetarilor si sa duca la modernizarea aparatului birocratic romanesc, dar mai ales la dezvoltarea societatii, prin impactul direct asupra unor categorii profesionale precum cadrele didactice sau medicale.
Cred ca ar fi regretabil sa se produca in continuare intarzieri, mai ales in conditiile in care proiectul de lege privind salarizarea unica exista deja si este finalizat intr-o proportie majora. In plus, necesitatea unui proiect de lege pe o tema atat de importanta cred ca depaseste impedimente precum lipsa unei fundamentari ori a unui calcul de impact economic. Specialistii din planul executiv si nu numai sunt cu siguranta dornici de a gasi cele mai bune variante pentru realizarea unui calcul de impact economic rapid in acest sens.
In definitiv, suntem cu totii de acord ca legea salarizarii publice trebuie sa fie actualizata. Trebuie raspuns constrangerilor acestei legi, pentru ca in acest moment avem 110 clase de salarizare si dintre acestea 24 sunt deja suprapuse, ca urmare a majorarilor salariului minim, din 2010 pana acum, intr-un ritm accelerat. Avem nivele de salarizare care nu mai difera, pentru aceeasi functie, in ministere sau institutii diferite, dar care sunt cel putin la nivelul clasei de salarizare in aceeasi clasa, lipsesc criteriile de performanta, si, mai ales, avem situatii in care salariile de baza ale persoanelor cu vechime in munca au ajuns sa fie mai mici decat ale debutantilor, ba chiar situatii in care salariile celor cu studii superioare au ajuns sa fie la nivelul salariatilor cu studii medii.
Nu putem contesta ca un subiect de o asemenea amploare necesita timp de analiza pentru evidentierea unui punct de vedere. Dar acest lucru nu justifica amanarea sa la nesfarsit. Nu vom dispune niciodata de suficient timp pentru niciunul dintre proiectele noastre. De aceea exista termene-limita si date clare de lucru.
Cel mai bine este ca toate schimbarile dorite si necesare sa fie prinse intr-o lege a salarizarii unitare in sistemul bugetar, echitabile si care sa reflecte munca si importanta muncii fiecarei categorii sociale. Avem mare nevoie de o lege de salarizare construita plecand de la principii corecte presupune ca, fiecare categorie socio-profesionala, sa fie pozitionata in grila de salarizare in functie de rolul pe care-l are in dezvoltarea societatii.
Sa luam doar un exemplu â€" invatamantul romanesc. Este o realitate faptul ca invatamantul este un domeniu strategic de care depinde viitorul unei tari. Din pacate, in Romania, acest sector de activitate a fost neglijat in ultimii 26 de ani, fiind constant subfinantat si consecintele se vad. O componenta fundamentala a acestui domeniu este resursa umana si, inevitabil, subfinantarea a condus la degradarea alarmanta a statutului social al personalului din sistemul educational. Din cauza salarizarii umilitoare, calitatea profesionala a dascalilor care au intrat in sistem in ultimii ani a scazut constant, ceea ce a avut drept consecinta scaderea calitatii actului instructiv-educativ.
Nu in ultimul rand, doresc sa subliniez ca proiectul de lege privind salarizarea in sistenul bugetar trebuie sa aiba la baza conceptul de performanta profesionala, criteriu in functie de care sa se stabileasca nivelul salariilor. Pentru invatamant vor trebui elaborate standarde nationale de evaluare a competentelor, fapt ce va fi necesar pentru fiecare domeniu in parte, desigur.
Avand in vedere timpul foarte scurt in care se intentioneaza sa fie elaborat acest proiect de lege, solutia realista ar fi ca punctul de plecare sa il reprezinte proiectul elaborat in toamna anului trecut si, eventual, sa se introduca criterii suplimentare fata de cele existente, pentru acordarea premiilor individuale. Va invit sa sustinem elaborarea si finalizarea in sensul adoptarii si aplicarii a acestui proiect privind salarizarea bugetara, fiind constienti de importanta sa pentru modernizarea semnificativa a societatii noastre.