Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Prieteniile politice. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am constatat, de multe ori, ca politicienii romani confunda adesea parteneriatul cu prietenia. Declarata indestructibila in repetate randuri, prietenia politica poate dura insa doar atata timp cat interesele politice sunt apropiate. O data cu separarea acestora, o prietenie se poate transforma usor in cu totul altceva, chiar in dusmanie.
Sunt multe cazuri de politicieni care, inainte de intra chiar pe scena politica, erau buni prieteni. Aceasta relatie admirabila a evoluat in acelasi sens pasnic pana cand interesele s-au schimbat. Si astfel, chiar daca si-au fost alaturi in clipe grele si in clipe frumoase, bucurandu-se de mari victorii politice sau intristandu-se in fata unor esecuri, multi oameni politici ajung sa uite de prietenie, pierzandu-si increderea in cei care le erau candva sprijin apropiat.
Din pacate, vedem ca acest scenariu este tot mai frecvent intalnit. Indiferent de diferenta de varsta, de generatie sau de functie politica avuta la un moment dat, dincolo de credinta si de loialitatea unul fata de altul sau fata de un partid ori fata de o idee, prietenia in politica nu pare a rezista interesului.
Presiunea externa exercitata de multe ori din mai multe parti simultan, ii face pe multi oameni sa-si piarda calmul si echilibrul, iar aceste atribute valoroase ajung sa nu mai poate fi folosite in slujba obtinerii unei judecati drepte si clare.
In ciuda unor credinte sau, mai degraba spus, a unor sperante personale, prietenii politici” ajung sa se lase balta unul pe celalalt in imprejurari neclare, grave si dificile, distantandu-se de gesturi altadata banale si frecvente, precum telefonarea periodica si chiar cererea ajutorului.
Nu trece mult si, de unde era loc doar de sfaturi si de intelegere pe care numai o prietenie le poate prilejui, apar reprosuri amare, chiar facute in public. Aproape ca se poate spune cu tarie si certitudine ca prietenia nu poate ramane intacta in politica.
Dincolo de cuvinte grele si de tradare, este clar ca interesul politic si nu numai pare a avea un impact mult prea mare asupra relatiei de prietenie dintre doi oameni, mai ales politicieni. In ultima instanta, prietenia nu mai este, in mod regretabil, acea limita care sa le permita politicienilor sa se sprijine in proiecte comune si utile. Dispare astfel si increderea dintre doua sau chiar mai multe persoane considerate candva parteneri intr-o relatie solida de prietenie.
In definitiv, multe proiecte politice si nu numai au esuat in pofida prieteniei si increderii dintre politicieni. Ceea ce ar trebui sa ne dea insa de gandit, mai ales din experientele proprii si din cele observate la alti oameni politici din trecut sau din prezent, este ca interesul public ajunge sa fie in pericol din pricina problemelor politice si chiar sociale care apar pe fondul destramarii multor relatii de prietenie din mediul politic.