Senatorul Serban Nicolae a postat pe Facebook o declaratie politica prin care explica de ce nu va vota investirea Guvernului Ciolos. Iata textul integral al declaratiei politice:
Eu, senator al Partidului Social Democrat, nu votez pentru investirea Guvernului Ciolos.
1. Desemnarea constitutionala a primului-ministru trebuie sa aiba la baza mandatul electoratului exprimat la alegerile parlamentare. Desemnarea domnului Dacian Ciolos este rezultatul unor aranjamente incorecte, de tip Basescu, prin compromisuri care reconfigureaza majoritatea parlamentara si prin exploatarea oportunismului unor lideri politici. Consultarile convocate de presedintele Klaus Iohannis cu partidele parlamentare s-au dovedit o mascarada. Persoana pe care presedintele Romaniei dorea sa o nominalizeze pentru candidatura la functia de prim-ministru era deja stabilita, inca inainte de demisia Guvernului Ponta. Dispretul si formalismul cu care presedintele Romaniei a tratat momentul constitutional al consultarilor in vederea formarii unui nou guvern, a rezultat si din faptul ca, desi Partidul Social Democrat a inaintat o propunere de candidat la functia de prim-ministru, domnul Klaus Iohannis, nici macar formal, nu a dat un raspuns acestei propuneri. Nici macar pentru a o respinge, motivat ori nemotivat.
2. Unica ratiune a unui Guvern de tranzitie, pana la investirea Guvernului rezultat din alegerile parlamentare in 2016, este aceea de a continua Programul de guvernare aprobat de Parlamentul Romaniei in decembrie 2012, neschimbat nici macar de retragerea de la guvernare a P.N.L., in 2014. Preconizatul Guvern Ciolos nu si-a asumat public o asemenea continuitate. De aceea, este nevoie ca grupurile parlamentare ale P.S.D. sa isi asume, prin mijloace parlamentare, continuarea Programului de guvernare aprobat in 2012. Sa speram ca avem alaturi, ca si pana acum, parlamentarii coalitiei majoritare care a asigurat functionarea Guvernului Ponta. Cu alte cuvinte, sa ne asumam continuitatea cresterii economice, a cresterii veniturilor populatiei, a investitiilor publice si dezvoltarii. De asemenea, sa ne asumam continuarea proceselor de reforma in domeniul educatiei, al sistemului sanitar si al aparatului functionaresc.
3. Prezenta, in posibilul Guvern Ciolos, a unor membri P.S.D. sau asumati de P.S.D. in trecut, precum si a unor independenti respectabili si credibili, nu poate conduce la un compromis prin care Partidul Social Democrat sa cautioneze si sa legitimeze o deturnare neconstitutionala si nedemocratica a actului de guvernare. In fapt, asa cum rezulta din procedura utilizata pentru constituire si obtinerea investirii, Dacian Ciolos nu va conduce un guvern de tehnocrati, ci un guvern de birocrati. In orice situatie, responsabilitatea rezultatelor guvernarii Ciolos revine in intregime presedintelui Klaus Iohannis, pe modelul Basescu - Boc.
Partidul Social Democrat trebuie sa ramana fidel angajamentelor asumate, obligatiilor constitutionale si responsabilitatii publice rezultate din vointa electoratului, astfel cum a fost exprimata in 2012.