O analiza a componentei numerice a grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor si Senat scoate in evidenta avantajul net al actualei coalitii de guvernare PSD-UNPR-ALDE.
Am folosit ca sursa a informatiilor datele oficiale publicate pe site-urile Camerei Deputatilor - www.cdep.ro si Senatului Romaniei - www.senat.ro. Astfel, numarul de parlamentari din Camera Deputatilor, respectiv numarul de parlamentari din Senat, pe grupuri politice, este net in favoarea coalitiei: 297, in conditiile in care pentru investirea unui nou guvern sunt necesare 274 de voturi. Bob cu bob, iata cum arata configuratia actualului parlament:
- PSD are 260 de parlamentari (179 deputati si 81 senatori). Din grupurile parlamentare ale PSD fac parte si cei 63 de parlamentari ai UNPR care nu au grupuri proprii (42 deputati si 21 senatori).
- Grupul parlamentar Liberal Conservator A.L.D.E. are 37 de parlamentari (25 deputati si 12 senatori).
- PNL are 176 de parlamentari (117 deputati si 59 senatori).
- UDMR are 25 de parlamentari (17 deputati si 8 senatori).
- Grupul parlamentar national democrat (fostul PP-DD ramura Fenechiu) are 12 deputati.
- Minoritatile nationale numara 17 deputati.
- Parlamentarii neafiliati la grupurile parlamentare (senatori si deputati) sunt in numar de 20 (15 deputati si 5 senatori).
- Totalul parlamentarlor este de 547.
De mentionat ca pentru investirea unui nou guvern sunt necesare 274 de de voturi.
CONCLUZIE: Orice calcule ar face opozitia, matematica este in avantajul coalitiei PSD-UNPR-ALDE, la investirea unui nou Guvern in Parlament.