Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: Iata de ce nu a trecut motiunea! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am scris aceste cateva randuri inainte de a se afla rezultatul votului pe motiunea de cenzura, in orice caz, inainte de a fi aflat daca, in dezbaterile care au precedat votul, s-au lansat argumente cu greutate. Sunt cateva ganduri care nu mi-au dat pace si care, cu siguranta, i-au traversat pe multi dintre colegii nostri.
In primul rand, m-a frapat valul de scepticism al colegilor din opozitie cu privire la sansele de reusita ale motiunii discutate si votate marti. Stim ca nu va trece, dar, numai asta am auzit, o litanie recitata pe diverse voci, pret de cateva zile lungi, mai lungi, oricum, decat insusi textul motiunii. Asta ma intoarce la ratiunea depunerii motiunii de cenzura, mai exact la lipsa de logica a unui astfel de demers.
Ce si-or fi spus colegii liberali, in paralel cu admiterea, din start, a realitatii aritmetice a esecului motiunii? Ca si cea mai patrata roata se invarte cateodata? Greu de crezut.
Eu inca mai cred ca Parlamentul Romaniei este o institutie serioasa. Cred, de asemenea, ca orice demers - inclusiv o motiune de cenzura - poate avea succes, daca se intemeiaza pe fapte, pe o realitate palpabila, cum a fost, spre exemplu, cea din octombrie 2009. Cu siguranta, va mai amintiti, stimati colegi liberali, ca impreuna cu noi ati dat jos cabinetul Boc. Am fost din nou parteneri intr-un demers similar, in aprilie 2012, cand ati daramat guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu. Alaturi de noi, ati aplaudat desemnarea in functia de prim-ministru a lui Victor Ponta.
Si va intrebati acum, abia acum, de ce ati procedat asa? E cam tarziu pentru astfel de auto-analize si eventuale auto-critici. Ca PNL, ati inlocuit atunci doua cabinete PDL in care nu credeati, care au luat masuri dramatice pentru populatie. Ca PNL, l-ati ajutat pe Victor Ponta sa ajunga premier, ca PNL i-ati asigurat majoritatea datatoare de stabilitate, ca PNL ati repornit economia, ca PNL ati reintregit veniturile romanilor. Acum, tot cu PNL (?!) vreti sa aduceti din nou PDL-ul la guvernare ? Iata, in avans,!