Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata: Cui foloseste demonizarea Parlamentului si a parlamentarilor?. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Parafrazandu-l pe Winston Churchill care spunea ca Democratia este un sistem politic prost, insa cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat pana acum, putem afirma ca Parlamentul, desi este departe de a fi o institutie perfecta, are un rol esential in functionarea oricarui sistem democratic.
Fiind un organ eminamente reprezentativ, Parlamentul nu este altceva decat o oglinda fidela a societatii. Desigur, la fiecare scrutin ne dorim sa fie alesi cei mai buni dintre cei buni, dar aceasta nu este decat o dorinta. Cei mai buni dintre cei buni ori nu candideaza, ori se inscriu pe listele partidului gresit, ori odata alesi nu mai par chiar atat de buni.
Parlamentul este, prin insasi definitia sa, un loc al dezbaterii, un loc unde se confrunta idei, argumente, persoane. Inevitabil, a sustine cu fervoare o idee iti poate aduce simpatie din partea celor care o impartasesc dar si oprobriul celor care au o parere contrara, componenta acestor doua tabere fiind variabila in functie de subiectul aflat in dezbatere. Prin urmare, aceasta ar fi o posibila explicatie pentru lipsa de popularitate a Parlamentului ca institutie, dar si a membrilor sai.
O alta explicatie pentru imaginea negativa a parlamentarilor rezida chiar din calitatea lor de reprezentati ai poporului. Pentru ca daca poporul isi exercita puterea prin intermediul alesilor sai, este normal ca acestia sa fie facuti responsabili, in corpore, pentru toate nemultumirile populare.
Peste tot in lume, parlamentele se confrunta cu aceasta problema si este firesc sa fie asa. La noi insa, atitudinea critica fata de politicieni in general si de parlamentari in mod particular se transforma, din ce in ce mai des, in demonizare. Din pacate, la aceasta stare de fapt contribuie in mare masura insisi politicienii, fie prin comportamente inadecvate, fie prin generalizarea unor critici punctuale.
Este greu sa cerem respect si incredere pentru clasa politica din partea publicului si a mass-media, daca aceste trasaturi nu se regasesc in primul rand la membrii acesteia. Prea des disputele nu sunt unele de idei, ci intre persoane, ori atacand, zi de zi, adversarii ca persoane si nu pentru ideile lor, perceptia va fi, mai devreme sau mai tarziu, ca toti sunt o apa si-un pamant.
In incercarea de a schimba aceasta perceptie, PSD a initiat infiintarea unui grup de lucru care sa genereze un plan de actiune pentru recredibilizarea Parlamentului, demers sustinut si de PNL.
In discursul tinut ieri in fata Camerelor reunite, presedintele Iohannis a afirmat ca isi doreste un Parlament puternic. Acest lucru l-a spus, in repetate randuri si predecesorul sau, care insa n-a avut nicio retinere in a ataca furibund parlamentarii partidelor care ii erau ostile, culminand cu amenintarile fatise asupra unui senator, membru intr-o comise de ancheta al carei obiect de activitate avea tangenta cu afacerile familiei sale. Astfel de atacuri afecteaza nu un parlamentar anume, sau un partid, ci Parlamentul ca institutie.
Multi dintre cei care se lasa antrenati in acest joc al demonizarii parlamentarilor nu si-au pus probabil nicio clipa intrebarea cui foloseste sa avem un Parlament slab, decredibilizat. Asa, cu bunele si relele sale, Parlamentul este institutia fundamentala a sistemului democratic. In afara de functiile de reprezentare si legiferare, Parlamentul mai are o functie absolut vitala: aceea de control al Executivului si a altor institutii care exercita, intr-un fel sau altul, puterea in stat.
Un parlament slab inseamna si un control slab al acestor institutii. Ceea ce, privit din orice unghi, nu are cum sa fie un lucru bun! Asa cum bine spunea Abraham Lincoln cu cateva sute de ani in urma, poti pacali pe toata lumea