Klaus Iohannis: Imi doresc un Parlament puternic / Agerpres
Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca isi doreste un Parlament puternic, care sa se bucure de increderea cetatenilor.
El a spus ca nu poate concepe o Romanie puternica fara ca Legislativul sa fie pe masura.
Am spus si o voi repeta de cate ori va fi nevoie: imi doresc un Parlament puternic si care sa se bucure de increderea cetatenilor. Nu pot concepe o Romanie puternica fara ca institutia sa cea mai larg reprezentativa sa fie pe masura, a afirmat Iohannis in plenul Legislativului.
Presedintele a aratat ca sunt doua aspecte esentiale care ar trebui sa defineasca un Parlament puternic: o legislatie de calitate si raporturi functionale cu celelalte puteri din stat.
Seful statului a mentionat ca a acordat o atentie deosebita legilor venite la promulgare, avand in vedere ca intreaga functionare a institutiilor statului, a economiei si societatii depinde, intr-un fel sau altul, de relatia cu legea.
Iohannis a indicat ca la cererile de reexaminare a legilor a constatat ca unele aspecte pun probleme calitatii si coerentei legislatiei.
In context, el a precizat ca in 2015 asupra vechiului Cod fiscal s-a intervenit legislativ de 13 ori, iar Legea educatiei, cea privind reforma in domeniul sanatatii, Legea administratiei publice locale si Codul Muncii au fost modificate la interval de doua â€" trei luni sau chiar de doua â€" trei ori in aceeasi luna. De asemenea, el a indicat ca prin doua legi distincte, trimise aproape concomitent la promulgare, s-a modificat acelasi act normativ.
In plus, seful statului a aratat ca, potrivit unui studiu, 80% dintre romani sunt nemultumiti de faptul ca legile din Romania sunt greoaie.
"Faptul ca oamenii isi doresc norme juridice mai clare, mai simple, care nu se schimba peste noapte, nu cred ca este o surpriza pentru nimeni. Insa aceasta realitate trebuie sa capete un raspuns", a precizat Iohannis, care a adresat un mesaj in plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor.

Iohannis: Modul in care Parlamentul raspunde la cererile justitiei ii poate afecta credibilitatea

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri ca un Parlament puternic reprezinta inseamna o pozitionare corecta fata de justitie, aratand ca modul in care Legislativul raspunde cererilor sistemului judiciar ii poate afecta credibilitatea.
"Pentru mine, un Parlament puternic inseamna si o pozitionare corecta fata de justitie. Respectul fata de lege nu poate fi disociat de relatia cu justitia. De fiecare data cand am considerat ca s-au produs derapaje in aceasta privinta v-am comunicat, nu pentru ca doresc sa intervin in activitatea Parlamentului, ci tocmai pentru ca modul in care aceasta institutie raspunde la cererile justitiei ii poate afecta credibilitatea", a declarat Iohannis, in mesajul adresat celor doua Camere reunite.
El a aratat ca, la finele mandatului sau, isi doreste ca pe agenda preocuparilor opiniei publice coruptia sa nu mai figureze prima. "Romania puternica este nu doar o Romanie fara coruptie, ci o Romanie in care s-a recastigat respectul pentru lege", a subliniat seful statului.