AmosNews / Eliptic de atribute / Autor: Octavian STIREANU
Liviu Dragnea afirma, pe la inceputul lunii, ca ar putea colabora cu opozitia pentru elaborarea unui plan de dezvoltare pentru Romania, pentru urmatorii 25 - 30 de ani.
Deunazi, acelasi Dragnea mai spunea ca Traian Basescu a avut multe initiative bune, care insa nu au fost puse in aplicare din cauza oamenilor care l-au inconjurat.
Poate n-a stiut sa le puna in practica sau poate nu a avut cu cine, a vrut sa le faca cu oameni mici. Nu dau vina doar pe el. Toti am fost implicati in asta. Nu vrem sa parem noi altfel, declara stupefiant presedintele PSD la B1 TV.
Dragnea n-a uitat sa traga de fiecare data si cate o periuta actualului presedinte. Pentru proiectul pe 30 de ani, ar exista, spune Dragnea, o fereastra de oportunitate pe care nu vem voie sa o ratam si care ar consta in implicarea lui Iohannis. Sper sa gaseasca modul in care, ca presedinte, sa adune insitutiile si poporul in jurul unor proiecte importante, preciza presedintele interimar al PSD.
Astfel de declaratii ale celui care a preluat incet si sigur conducerea PSD ne trimit mai degraba la gramatica, decat la politica. Aparent cu teme diferite, declaratiile lui Dragnea au un element comun: sunt eliptice de atribut. Atributul este partea secundara de propozitie care determina un substantiv, il precizeaza, il identifica sau il califica indicand o caracteristica sau o calitate a acestuia. Raspunde la intrebarile: care?, ce fel de?
Afland despre proiectul pe decenii lansat de Dragnea in eter, am cautat atributul care sa-l precizeze: ce fel de proiect are el in vedere? care-i sunt elementele definitorii, reperele, tintele? la ce se refera?
La fel si in cazul initiativelor bune ale lui Basescu, evocate din senin de Dragnea: care ar fi acestea? ce fel de initiative a avut in vedere Dragnea? la care dintre ele s-a referit? la intarirea puterii serviciilor secrete? la declararea presei ca vulnerabilitate nationala? la transformarea tarii intr-o republica a procurorilor?
Un lider politic cu pretentii nu poate lansa niste vorbe in vant, avand iluzia ca va lua ochii lumii. Responsabilitatea se exprima nu prin editarea de fraze, cum spunea Eba despre Boc, ci prin solutii concrete la probleme concrete, prin viziuni realiste si bine definite, ca sa stie oamenii daca, de ce si incotro ar trebui sa-l urmeze. Or, daca Dragnea isi face un idol din Basescu si nu se considera altfel decat acesta, cum ne spunea, ba mai vrea si un consens cu Iohannis, ne-am cam lamurit.