Senatorul SORIN ILIESIU a sustinut o declaratie politica intitulata: Pentru un Panteon al Romaniei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Societatea civila si clasa politica trebuie sa militeze pentru infiintarea in capitala tarii a unui Panteon National dedicat tuturor oamenilor ilustri ai Romaniei si ai poporului roman. Acest Panteon va trebui sa puna in valoare faptul ca natiunea romana este una dintre cele mai importante natiuni europene, care, in mod special in secolele XIX si XX, si-a adus o contributie remarcabila in dezvoltarea culturii si civilizatiei universale.
Pentru realizarea proiectului Panteonului Romaniei, a fost infiintata in anul 2008 Fundatia Panteonul Romaniei prezidata de domnul Ionel Haiduc, fostul presedinte al Academiei Romane.
Actualul presedinte al Fundatiei Panteonul Romaniei este d-l prof. dr. Radu Ciuceanu, fost senator, presedinte al Institutului National pentru Studiul Totalitarismului â€" institut al Academiei Romane.
Citez cateva fraze din pledoaria actualului presedinte al Fundatiei Panteonul Romaniei:
- Panteonul poate fi considerat un loc in care se prezinta si se sintetizeaza meritele pe care un neam, prin personalitatile sale majore, le are in fata istoriei sale nationale si a celei internationale. Un Panteon reprezinta, altfel spus, examenul pe care o comunitate nationala il da in fata istoriei, castigandu-si astfel un loc, din acest punct de vedere, in clasamentul mondial pe natiuni. Din pacate, ne inscriem printre ultimele tari carora le lipseste o astfel de institutie simbol si o carte de identitate a geniilor. Ne putem intreba de ce s-a petrecut acest fenomen negativ si, fara a face un recurs la o explicatie, ajungem la concluzia ca ori poporul nostru nu a avut personalitati ilustre care au faurit o istorie meritorie sau faptul ca in ciuda existentei unor personalitati de exceptie in sanul comunitatii respective a lipsit o preocupare constanta de a se prezenta si comemora memoria acestora si implicit de a prezenta contributia acelui popor la istoria si cultura lumii.
Iata ce a spus PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, facand referire la infiintarea Panteonului Romaniei:
- Un proiect de o asemenea anvergura nu poate decat sa fie salutat de Biserica Ortodoxa Romana ca o fireasca initiativa menita sa fundamenteze, o data in plus, constiinta poporului, bine stiind ca valoarea si trainicia unui popor este negresit pusa in valoare prin cunoasterea valorilor si traditiilor lui. Va fi o constructie simbolica si va aduce un mesaj al demnitatii noastre ca popor.
IPS Ioan Robu, Arhiepiscop si Mitropolit al Bisericii Catolice si membru de onoare al Academiei Romane, a afirmat urmatoarele:
- Generatiile care ne preced raman indestructibile alaturi de noi, deoarece natiunile sunt facute de oameni, de ganduri si fapta unor oameni de a caror opera si actiune depinde cursul unei istorii pe care noi avem datoria sa nu o lasam sa moara si sa nu ingaduim nicicand sa se piarda in uitare”. Tot el sustinea ca viitorul Panteon va fi un depozit al memoriei, un loc de intalnire al trecutului cu prezentul ca un spatiu al identitatii spirituale.
Dl acad. Dan Berindei a adaugat:
- Este datoria noastra, poate azi mai mult decat oricand, pentru ca acest Panteon sa fie o cinstire a celor ce nu mai sunt, dar totodata si un indemn pentru generatiile noi. Acest Panteon va duce la o trezire a identitatii nationale.
Referindu-se la infiintarea Panteonului Romaniei, presedintele Fundatiei Panteonul Romaniei, d-l Radu Ciuceanu, a mai subliniat:
- Ceea ce se face acum si ceea ce va urma, privind realizarea unui Panteon National, constituie o prima etapa, deosebit de importanta si plina de raspundere in procesul de afirmare al tarii si neamului nostru in lume, afirmare care are menirea sa dainuie fara de sfarsit in timp. Este necesar sa fim constienti ca asistam la un moment de importanta istorica unica, ca noi toti trebuie sa fim la inaltimea unei initiative si la infaptuirea unei actiuni care va dainui peste veacuri. Realizarea Panteonului Romaniei trebuie, de asemenea, sa constituie un model de afirmare a puterii de creatie a poporului nostru, prin realizarea unui monument specific pentru traditiile noastre constructive, dar si pentru viziunea arhitecturala contemporana romaneasca.
Avem convingerea ca societatea civila si clasa politica constientizeaza importanta deosebita a infiintarii Panteonului Romaniei, intrucat acesta poate demonstra ca natiunea romana si-a adus o contributie remarcabila in dezvoltarea culturii si civilizatiei universale.