Digi24 : Victor Ponta nu demisioneaza, aliatii il sustin. Premierul: Prin punerea mea sub acuzare se incearca schimbarea Guvernului
ACTUALIZARE 11.10. Victor Ponta face declaratii:
- Este un moment dificil pentru mine personal si politic, am trecut peste multe de acest gen si voi trece in continuare. Am o datorie de resonsabilitate pe care inteleg sa o exercit in conformitate cu mandatul pe care l-am primit in urma alegerilor din 2012 si din partea Parlamentului.
Dar, in calitate de prim ministru, lider politic si membru al coalitiei, am obligatia de a da explicatii cetatenilor acestei tari.
- Nu am intentia de a lupta cu justitia, dar, ca orice cetatean am dreptul sa imi spun punctul de vedere, ca ma consider nevinovat de acuzatiile aduse, voi merge de cate ori voi fi chemat in fata procurorilor, judecatorilor, voi prezenta toate datele pe care le detin, sunt convins ca in final se va stabili adevarul.
- Voi contesta ordonanta emisa joi de procurorul de caz, pentru ca pana acum nu am avut ocazia sa fiu audiat de catre nimeni si e dreptul constitutional al oricarui om de a fi ascultat cand e acuzat de ceva.
- Nu ma consider o victima, Mariana Rarinca e o victima, miile de oameni care au fost pusi sa jure cu mana pe Biblie, nu sunt victima, sunt un om politic, un luptator, cred ca am datoria sa lupt pentru ce cred ca este drept si corect.
- Am insa si dreptul constitutional de a gandi si de a spune ca evenimentul de vineri, acuzarea mea, are legatura directa cu evenimente care s-au intamplat recent, cu emotia produsa in opinia publica de cazul Rarinca, de pozitiile asociatiei judecatorilor, de propunerile de modificare din Parlament si de votul de marti de la Senat in cazul Sova, dar justitia nu inseamna sa reactionezi la evenimente politice, ci sa stabilesti adevarul, si numai daca e cazul sa tragi la raspundere penala pe cineva, altfel un atac de justitie al unui procuror care sa reactioneze la un act politic e total nedemocratic.
- Am fost si voi fi un om puternic, am vazut cum functioneaza echilibrul puterilor, nu ma jelesc, vreau sa ajut prin toate puterile mele la imbunatatirea unui sistem care nu trebuie sa mai comita abuzuri si sa nu dea rateuri cand e vorba de viata oamenilor.
- Politic, acuzarea mea de vineri are ca scop schimbarea guvernului, dar schimbarea unui guvern se face prin vot sau alegeri, altfel e lovitura de stat.
- Nu vreau sa fac justitie la televizor, o sa ma refer in doar cateva cuvinte la informatiile aparute in spatiul public, pentru ca tine de reputatia mea ce se scrie despre mine.
- Nu am fost niciodata asociat in cabinetul lui Dan Sova, nu am legaturi cu contabilitatea domnului Sova.
Premierul a prezentat cele 17 facturi despre care a spus ca au fost prezentate cu rea-credinta:
- Sunt 17 facturi legal emise pe care le voi depune la dosar, s-au inscris in contabilitate, la toate controalele a rezultat ca au fost perfect legale, nu exista acte false. Exista un proces-verbal din 7.9 2011 care spune ca nu s-a incalcat nicio lege si ca nu exista niciun act care sa nu fi fost incheiat conform legii.
- Am spus ca un prim ministru care isi foloseste functia pentru a incalca legea nu poate sa continue, dar, din ce am aratat rezulta clar ca aducerea acuzatiilor in acest moment politic are ca scop demisia guvernului si schimbarea majoritatii parlamentare. Doar cetatenii prin vot si oamenii politici pot decide acest lucru, nu un procuror.
- Inteleg pozitia politica a domnului Iohannis, dar l-am informat despre ce sistem a mostenit de la Traian Basescu si despre ce trebuie sa faca pentru ca acest sistem sa functioneze mai bine.
- Demisia ar fi pentru mine si familia mea cel mai simplu lucru, dar cred ca schimbarea guvernului, a majoritatii parlamentare prin decizia unui singur procuror reprezinta un precedent ingrozitor si nu vreau sa fiu complice la asa ceva. Nu suntem in criza politica, o tara fara guvern si fara majoritate parlamentara - aceea e o tara in criza politica, a adaugat Victor Ponta.
ACTUALIZARE 11.00. Sedinta s-a incheiat.
Premierul a vrut sa se asigure de sprijinul celorlalte partide din coalitia de guvernare. El isi legitimeaza decizia de a nu demisiona din fruntea guvernului.
ACTUALIZARE 10.00. Victor Ponta a ajuns la Parlament.
El nu a facut nicio declaratie.
________________________________________

Intalnirea dintre liderii politici din Coalitie a fost convocata la Parlament. Discutiile se vor desfasura de la ora 10.00, in biroul lui Valeriu Zgonea.
Aceasta reuniune la varf a Coalitiei a fost anuntata in urma cu putin timp.