Senatorul GEORGICA SEVERIN a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua Victoriei - 70 de ani de la victoria impotriva nazismului. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Pe 9 Mai, popoarele lumii si, in primul rand, cele ale batranului continent comemoreaza 70 de ani de la incheierea ostilitatilor celei mai sangeroase conflagratii din istoria omenirii, cand a fost invins si desfiintat nazismul german, astfel terminandu-se cel de-al doilea Razboi Mondial. Pe 7 mai 1945 armata germana a capitulat neconditionat, asa cum au cerut aliatii. Capitularea semnata in cartierul general al trupelor aliate din Reims a intrat in vigoare pe 8 mai la ora 23 si un minut. Diferenta de fus orar este explicatia pentru faptul ca Ziua Victoriei se comemoreaza in Europa Occidentala si Centrala pe 8 mai, iar in Europa de Est si Rusia pe 9 mai.
Aceasta sarbatoare este cu atat mai importanta cu cat anul acesta aniversam si momentul in care Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia ca data de 9 Mai sa fie dedicata sarbatoririi Zilei Europei. Asadar, aniversam evenimente cu o simbolistica aparte pentru evolutia planului de unitate europeana, cu radacini adanci in istoria continentului dar si in memoria colectiva.
Aducem un omagiu tarilor care, legate astazi prin aceleasi suferinte pricinuite de cumplitul razboi, care a scaldat in sange si in orori, legate printr-un trecut care a contribuit atat de mult la infratirea lor, legate printr-o nevoie actuala de a-si spori mijloacele de aparare, unindu-si multiplele interese comune de ordin politic si economic, isi plang mortii si comemoreaza, prin diferite moduri, infrangerea masinii de razboi germane: Rusia celebreaza printr-o parada militara de amploare; intr-o ceremonie la Paris, secretarul de stat american John Kerry si ministrul de externe francez, Laurent Fabius, au depus o coroana de flori la mormantul Soldatului Necunoscut. Ziua Victoriei a fost comemorata si in Parlamentul german - Bundestag - printr-o sesiune extraordinara la care au participat intregul guvern si presedintele federal. In Polonia, sefi de stat si de guvern din Europa Centrala si de Est, precum si din statele baltice, au comemorat Ziua Victoriei in locul unde au rasunat, in septembrie 1939, primele focuri de arma ale celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Aniversarea din data de 9 mai ne aminteste ca avem obligatia de a nu uita,de dragul generatiilor viitoare, teroarea si crimele abominabile, facute in numele ideologiei naziste atat de monstruoase. Este cu adevarat greu sa intelegem adevarata insemnatate a Holocaustului, si a ceea ce a contaminat el in jur, dar trebuie sa recunoastem ca ramane un avertisment extrem de dureros al istoriei. Prin aceasta comemorare tragem un semnal de alarma asupra realitatii, asupra lumii in care traim, si asupra pericolelor care ne inconjoara, si care pot lua tot felul de forme, pe langa atacul armat.(foamea,deznadejdea,coruptia etc)
Istoria ar trebui sa aiba un primul rand un caracter moral si, in ciuda faptului ca trecerea timpului dar si prefacerile ideologice ale deceniilor anterioare au facut ca acest moment sa nu mai aiba insemnatatea istorica pe care o avea candva, nu contestam faptul ca infrangerea nazismului a fost un element definitoriu al istoriei mondiale, originea lumii noastre europene de astazi.
Infrangerea nazismului a constituit un nou inceput in relatiile dintre statele lumii moderne, iar cei 70 de ani de la incheierea conflictului armat si sangeros ar trebui sa sublinieze o data in plus ca e necesara o constiinta si o vigilenta colectiva, astfel incat sa facem eforturi considerabile pentru a impiedica asemenea orori sa mai fie posibile, indiferent in numele carei ideologii se fac.