Senatorul Nicolae MOGA a sustinut o declaratie politica intitulata: Buna guvernare inseamna masuri bune pentru toti romanii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
O guvernare dedicata tuturor romanilor si nu doar unor grupuri cu interese restranse, egoiste si netransparente este o buna guvernare. Ca si parlamentar ai datoria constitutionala de a pune intrebari sau de a interpela un membru al Guvernului, atunci cand exista neclaritati, cand actul guvernarii pare netransparent sau dus intr-o directie gresita. Evident, poti critica, amenda, bloca diferite proiecte legislative ale executivului care nu par a fi in acord cu programul de guvernare.
Insa, pe de alta parte, poti, in virtutea aceleiasi calitati, ca printr-un mesaj politic sa scoti in evidenta tot ceea ce Guvernul, pe care il sprijini in Parlament, face bun pentru tara. O declaratie politica, un interviu, semnale numeroase de sustinere si diseminare a masurilor bune sunt, de asemenea, necesare din punct de vedere politic.
Sigur, pot exista si unele scapari birocratice, ele sunt inerente oricarei guvernari, oricaror masuri. Se intampla intr-un act de guvernare complex sa existe si astfel de cazuri. Insa, daca directia este corecta atunci nu trebuie sa ne impiedicam in detalii ce se pot foarte bine corecta din proprie initiativa sau la presiunea opiniei publice.
Sunt cateva exemple de masuri si semnale bune, relevante pentru prima jumatate a acestui an, pe care as vrea sa pun accentul in aceasta declaratie politica.
Recent, Institutul National de Statistica a comunicat indicele preturilor de consum, acesta infirmand o posibila scumpire a marfurilor de catre marii
retaileri, pentru a specula viitoarea reducere a TVA. Carnea, ouale si pestele chiar s-au ieftinit. Acest lucru arata nu doar ca presiunea Guvernului a dat roade, in conditiile in care existau informatii ca marii retaileri ar putea scumpi alimentele pentru un castig in plus necinstit, ci ca economia, in aceasta zona, functioneaza corect.
Activitatea ANAF arata ca cele 47,047 mld lei incasate in primul trimestru al anului 2015 reprezinta cu 10,89% mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent. Nu este doar o iluzie, asa cum s-a speculat, ci este rezultatul unei reforme si a aplicarii acesteia in scopul combaterii evaziunii fiscale. Nu-i asa ca bonurile fiscale au devenit, parca, un obicei obisnuit si pentru comercianti?
Adoptarea de catre Guvern si de catre Senat a noului Cod Fiscal si a noului Cod de procedura fiscala nu este doar o veste buna pentru mediul de afaceri, ci si un instrument asteptat timp indelungat care va rezolva o serie de probleme legate de predictibilitate si interpretare.
Sa nu uitam, bineinteles, cea mai buna veste venita din partea Comisiei Europene. Previziunile economice europene de primavara estimeaza, in Romania, o crestere economica robusta in urmatorii 2 ani, datorita unui puternic consum privat si a revigorarii sectorului de investitii. Cresterea PIB va fi la acelasi nivel ca in 2014 (2,8%), pentru ca in 2016 sa creasca pana la 3,3%. Pentru anul 2015 inflatia este estimata la 0,2%. De asemenea, somajul isi va continua tendinta de scadere inregistrand pentru anul 2015 o rata de 6,6% sub media europeana.
Toate acestea sunt semnale clare ale unei bune guvernari, orientata catre toti romanii.