Senatorul Constantin Popa a sustinut o declaratie politica intitulata: Nevoia de securitate, o tema nationala. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Europa si intreaga lume se confrunta in acest moment cu o serie de riscuri pe care nimeni nu le poate nega. Conflictul din Estul Ucrainei, amenintarea venita din partea Federatiei Ruse, dar in special terorismul si ascensiunea gruparii Statul Islamic sunt amenintari pe care fiecare stat trebuie sa le ia in serios. Intr-un asemenea context, cea mai buna solutie pentru statele europene este aceea de a coopera, de a colabora si de a se sustine reciproc in fata pericolelor existente. Siguranta cetatenilor trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare stat in parte.
Saptamana care a trecut a reprezentat o noua dovada ca, in vremuri tulburi, dialogul este cea mai buna cale de urmat de catre factorii de decizie dintr-un stat. Acordul politic semnat de catre liderii partidelor parlamentare este un pas inainte spre adoptarea unei legislatii care sa asigure un nivel ridicat al sigurantei nationale si care, in acelasi timp, sa respecte drepturile fundamentale ale cetateanului.
In ciuda criticilor care au aparut din diverse parti ale opiniei publice, trebuie avut in vedere un aspect foarte important: Romania este parte a Uniunii Europene si a Aliantei Nord-Atlantice (NATO). Calitatea noastra de membru al celor doua structuri ne obliga sa cautam cele mai bune solutii pentru ca flancul Est-European al Uniunii Europene, dar si al NATO, sa fie unul sigur si solid. Proiectul legislativ privind sustinerea initiativei de modificare si completare a Legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor face ca Romania sa intre, astfel, in randul statelor membre care deja au operat asemenea modificari legislative.
Documentul semnat de catre toti liderii partidelor parlamentare aduce modificari semnificative care au ca principal scop eficientizarea functionarii institutiilor abilitate in domeniul sigurantei nationale in actualul context international de securitate, pentru apararea tarii, a cetatenilor si a interesului national. De asemenea, proiectul convenit in urma consultarilor de la Palatul Cotroceni urmareste sa ofere garantii suplimentare pentru protejarea datelor personale si a dreptului la viata privata si sa aduca o serie de clarificari pentru a elimina riscurile de abuz.
Prin dialog putem sa elaboram impreuna, toate partidele politice, un cadru legislativ care sa ofere autoritatilor instrumentele necesare in lupta pentru apararea si siguranta cetatenilor Romaniei. Adoptarea acestui proiect semnat de toate partidele parlamentare trebuie sa fie o prioritate a Parlamentului Romaniei in perioada urmatoare.
Consultarile care au avut loc pe parcursul saptamanii trecute la Palatul Cotroceni, confirma faptul ca Romania se afla intr-o noua epoca politica â€" cea a dialogului. Prin discutii cu toti factorii de decizie, prin mediere si prin dezbateri publice, Romania isi poate asigura atat siguranta nationala, cat si atingerea unor obiective majore de tara.