Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: Legea pensiilor militare nu introduce pensii speciale, ci reglementeaza un sistem. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Legea pensiilor militare, avizata de Guvern, este o lege extrem de importanta care indreapta greselile care s-au facut in trecut. Nu se pune problema ca aceste pensii sa fie considerate speciale, ci masuri reparatorii care ii vizeaza pe reprezentantii cadrelor militare, politistilor, jandarmilor, pompierilor deopotriva, la fel cum se intampla si cu functionarii cu statut special din cadrul structurilor militare care lucreaza in folosul statului 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Sintagma de pensii speciale a fost folosita in scop manipulator de cei care nu au sustinut proiectul de lege aprobat de Guvern, deoarece nu a existat si nu exista asa ceva. Caracter special au doar indemnizatiile acordate unor anumite categorii de persoane sau categorii, cum ar fi: artisti, sportivi, revolutionari, etc.
Nu este vorba de o recalculare si o revenire la cuantumurile pensiilor din 2010, deoarece acestea s-au realizat prin legea nr. 241/2013. Este vorba doar de o uniformizare legislativa deoarece categoriile mentionate in proiectul de lege votat in Guvern sunt supuse actiunii a 11 legi si ordonante, concomitent si care, contradictorii fiind, perpetueaza haosul creat in sistem de regimul Basescu.
Tin sa mentionez in mod expres faptul ca toti militarii au contribuit la fondul de pensii, dar in propriul lor sistem. Nu au contribuit niciodata la Casa Nationala de Pensii, exceptand perioada 2011 si pana in prezent. Prin acest proiect de lege se stabileste si se reglementeaza un sistem foarte clar care se aplica in orice stat membru al NATO, mai ales ca persoanele care au imbratisat cariera militara, spre deosebire de alte profesii, au o serie de constrangeri si privatiuni, deci o meserie mult mai dificila decat altele. In concluzie, pentru cei care muncesc zeci de ani in acest sistem, statul roman este obligat sa le asigure o pensie demna.