Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: Un citat, un citat, mandatele mele pentru un citat! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Fostul presedinte al statului, domnul Traian Basescu, are dreptate macar intr-un punct. Face audienta. Oriunde s-ar duce, acolo se duc si spectatorii, multi la numar, cu mentiunea ca prea putini ii sunt si suporteri. Gospodinele uita mancarea pe foc si rufele in masina, barbatii stau hipnotizati, cu berile in maini si chistoacele arzandu-le degetele, cu ochii in televizor. Da, domnul fost presedinte Traian Basescu stie sa faca spectacol. Vazandu-i recenta prestatie - aproape doua ore la o televiziune de stiri -, in minte mi-a rasarit imaginea grobianului care impinge batranica pe scari doar pentru ca, ulterior, sa o intrebe de ce se grabeste. Fiindca asta face domnul Basescu, incearca sa ne mai impinga o data pe scari. Altfel spus, incearca sa ne mai vanda o data iluziile sale de mare presedinte, de om provindential pentru o tara pentru care, in realitate, cei zece ani ai celor doua mandate au insemnat un regres de cel putin jumatate de secol macar la nivelul mentalitatilor.
Memoria romanilor este, a cata oara, insultata, cata vreme singurele argumente ale fostului presedinte sunt, in afara de jigniri si atacuri la persoana, obsesivele: Dati-mi citatul! si Dati-mi citatele in care spun eu asa ceva!.
Pentru orice privitor, devine evident faptul ca, pentru Traian Basescu, destinul semnificativ al Romaniei se imparte in doua: mandatele sale si ce va sa vina dupa acestea. Prima jumatate a fost foarte buna: masuri, e drept, dure pentru populatie, dar necesare, data fiind criza, o restructurare a justitiei, construirea si consolidarea unui stat de drept puternic etc. Stiti discursul, nu-l mai reiau. In a doua etapa, in schimb, dupa instalarea unui nou presedinte... Stimati colegi, constatati si voi, alaturi de mine, nimic nu mai merge cum trebuie: s-au reintregit salariile, au crescut pensiile si alocatiile, s-au creat si locuri de munca, au repornit investitiile... Ca dezastrul sa fie complet, si economia pare ca se duce de rapa, fiind pe crestere!
Colac peste pupaza, constata fostul presedinte, incoltit intr-un studiou de televiziune, dupa instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, anumiti oameni numiti de Basescu tin mortis sa arate ca sunt utili noii puteri. E clar: nimic nu mai functioneaza conform proiectului de tara al lui Basescu, si asta nu doar pentru ca jumatate din anturajul restrans al domniei sale au niste afaceri cu DNA-ul.
Stiam deja si ne-am convins inca o data: orice declaratie publica pe tema justitiei este un sprijin fatis al fostului presedinte pentru protejata lui, Elena Udrea, care ramane in continuare, neindoielnic, buna pentru Romania. A luat, nu a luat geanta cu bani, nu e important. Semnificativ este spectacolul mediatic, regretabile sunt atitudinile oamenilor numiti in functie de fostul presedinte. De ce nu-l sprijina, de ce nu-si amintesc citatele acelea semnificative din trecutul nu foarte indepartat, in care lauda si consolida justitia independenta?!?
Richard al III-lea si-ar fi dat regatul pentru un cal. Basescu isi va supune judecatii, istoriei si justitiei deopotriva, cele doua mandate. Si nu doar pentru un citat.