Constiinta unui Liberal de Stanga: Neo-liberalismul cu fata social-democrata (Autor: Gheorghe Constantin)
Azi incep lucrarile Consiliului National al PSD. N-ar trebui sa ma intereseze si, de fapt, nici nu ma intereseaza. Sunt un om de stanga, dar nu ma mai regasesc de mult in valorile si politicile promovate de el. Rezumand, Ponta si ai lui au reusit sa desavarseasca un proces, inceput prin 2004-2005, acela de a transforma social-democratia intr-un soi de neo-liberalism cu fata social-democrata. Eu eu nu servesc ghiveciul asta ideologic.
Ce deosebire mai este intre PSD si PD, in materie de valori si principii? Macar gasca lui basescu a fost sincera: a facut un Congres, si in unanimitate a mutat partidul de la stanga la dreapta. Cinstit, transparent, sa stie tot prostul. PSD n-a facut asta. Si-a mintit cu nonsalanta si perseverenta publicul, a semnalizat mereu stanga, dar de virat a virat numai la dreapta. Iar virajul sau la dreapta a fost chiar mai radical decat cel al PD din 2005. Astea sunt fapte, pe care nu le poate contesta nimeni.
Nu poti sa vii sa declari senin ca esti cel mai pro business partid din Romania. Nu poti sa ignori-in cel mai bun caz-sau sa distrugi capitalul romanesc, si sa promovezi capitalul strain. Nu poti sa accepti senin distrugerea miscarii sindicale. Nu poti sa arunci la cos dialogul social. Nu poti sa promovezi privatizarea serviciilor publice, educatie si sanatate, sa cresti costurile lor pentru cetateni. Nu poti tu, partid social-democrat, sa fii campionul reducerii taxelor si impozitelor, care favorizeaza capitalul-marele capital-si-i dezavantajeaza pe cei care traiesc din munca, ducand pe noi culmi polarizarea sociala.
Nu poti s-o tii ca gaia matu cu cota unica, o calamitate pentru societatea romaneasca, si care n-a produs niciunul dintre efectele pozitive scontate. Nu poti sa nu revalorifici salariile din sectoarele publice. Nu, PSD n-a facut nimanui nicio favoare, readucand salariile bugetarilor la nivelul la care erau inainte ca Boc sa le taie. Este o minciuna: concomitent ca taierile a fost aplicata si o noua grila de salarizare in sistemul bugetar, care a redus si ea, prin aplicare, veniturile celor din sectorul public. Despre asta nu se mai vorbeste.
Sa mergem mai departe. Nu poti tu, partid presupus social-democrat, sa-ti faci proiect din reducerea deficitului bugetar, cand n-ai infrastructuri, cand s-au inchis scoli si spitale, cand se moare, la propriu, de foame si din lipsa accesului la ingrijiri medicale.
Ce anume mai este social-democrat in politica PSD? Ce credeti ca are sa ne propuna Consiliul National? Nimic! Este expresia vulgara-si sfidatoare! - a imensei dureri in cur pe care o incearca liderii acestui partid, cand este vorba despre nevoile cetatenilor. Da, ii doare in cur de noi! Cum ii doare in cur de noi pe toti, de la stanga la dreapta. Consiliul National nu are decat un singur obiectiv: sa le securizeze pozitia lui Ponta, Dragnea si compania. O mizerabila lupta pentru putere. Si atat. Nimic altceva. Niciun proiect strategic, nicio limpezire ideologica, nimic.
Partidul este dezarticulat, facut praf. Conducerea la varf nu mai are mare lucru in comun cu baza partidului. De fapt, in PSD democratia e moarta si ingropata. O gasca agresiva de arivisti a inlaturat sau marginalizat pe oricine mai avea legaturi cu social-democratia, cu stanga, in general. Ca peste tot, banul dicteaza si in PSD. Pentru ca in loc sa se bazeze pe oameni, partidul se bazeaza acum pe bani. Este doar o masina de exercitat puterea si de facut bani pentru cativa. Sa ma emotioneze faptul ca DNA ii salta unul cate unul? Haida-de! Sa-i ia pe toti, din partea mea!
Doar ca liderii acestia corupti impiedica partidul sa fie un luptator si-un promotor al democratiei. Intr-un moment extrem de delicat, cand puterea a ajuns in mana altei gasti, din SRI si din asa-zisa Justitie. Scoate cineva un diftong pe tema asta? Protesteaza cineva? Toti ii dau cu independenta Justitiei. Care independenta, idiotilor? Abuzurile, incalcarea Constitutiei, a drepturilor si libertatilor cetatenesti nu va intereseaza? Nu sunt teme pentru un partid social-democrat? Sa mai amintesc despre felul in care - cu cateva exceptii - arata parlamentarii PSD? Sau alesii sai locali?
Daca membrii Consiliului National ar avea macar un dram de demnitate si s-ar simti responsabili fata de membrii si simpatizantii PSD, fata de cetatenii Romaniei, ar cere azi demisia conducerii PSD. Faptul ca a pierdut Ponta alegerile prezidentiale e la si altele. Motivele adevarate sunt cele de mai sus. Nu am vazut, in 25 de ani de democratie, un lider care sa fie urat si contestat cu taria si vehementa cu care este contestat Ponta. De ce? Pentru ca este ipocrit, mincinos, dispretuitor, si pentru ca este fals. Nu are nimic in comun cu stanga si cu social-democratia. Este doar un oportunist mizerabil, care, impreuna cu Geoana si cu altii ca el, au distrus partidul.
Sigur ca nu se va intampla nimic din astea. Ca orice alta paranghelie de acest gen-din toate partidele-si asta este aranjata cum ii pofteste sufletelul liderului de moment. Evident, Rovana Plumb va fi aleasa sefa Consiliului National. Ca sa faca, ce? Ca doar n-o fi vreun clasic al gandirii de stanga! Si dupa? Ce urmeaza? Se schimba ceva in PSD?
Asa ne-am intors de unde am plecat: la regimul cu partid unic. Ca guverneaza PSD sau guverneaza PNL, nicio deosebire! Partide ale puterii, care nu exista decat pentru a parazita banii publici si a imbogati o mana de privilegiati. Rezultatele se cunosc. Iar faptul ca unii dintre privilegiati cad loviti de anticoruptie nu inseamna absolut nimic. Locul lor este luat imediat de altii. Iar noi ne alegem doar cu praful de pe toba.
Sursa:constantingheorghe.blogspot.ro