Senatoarea Gabriela FIREA a sustinut o declaratie politica intitulata: Guvernul nu este nici al meu, nici al tau, ci al romanilor!.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In cea de-a doua si ultima confruntare televizata dintre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, dl Iohannis a facut urmatoarea afirmatie:
- E gresit si periculos sa dai toata puterea unui singur partid, e foarte periculos pentru Romania sa regresam si sa punem in pericol democratia.
Mesajul candidatului liberal de atunci nu era unul strident, ci dimpotriva, consonant cu intreaga sa campanie, acesta fiind unul dintre predicatele importante rostogolite de toti comunicatorii PNL: sa nu dam toata puterea unui singur partid.
Tot in respectiva campanie, dl Iohannis a tinut sa se delimiteze cu fermitate de practicile presedintelui inca in functie la acea data, Traian Basescu, afirmand raspicat in toate interviurile si declaratiile de presa ca nu este treaba presedintelui sa se implice in realizarea unor majoritati parlamentare, ci doar sa ia act de existenta acestora si sa procedeze ca atare, constitutional, atunci cand este cazul nominalizarii unui premier.
Alegerile au trecut si, dupa ce si-au vazut sacii cu voturi in caruta, liberalii au uitat brusc de nocivitatea concentrarii intregii puteri executive intr-o singura mana si au declansat o veritabila campanie de daramare a guvernului Ponta si, pe cale de consecinta, de preluare a guvernarii. Faptul ca aceasta campanie are, pana acum, aspectul ciocnirii unui corp de un perete, ca sa preluam un model din fizica, specializarea domnului Klaus Iohannis, nu scuza cu nimic duplicitatea liderilor PNL. Dupa cum nici nu-i scapa de ridicol pe aliatii de conjunctura ai acestora, care dadeau si termene precise pentru caderea guvernului. Numai ca, ghinion!, in loc sa cada guvernul, a cazut sub securea DNA jumatate din formatiunea fantoma.
Ne mira insa atitudinea presedintelui Iohannis. Care pe de o parte clameaza public faptul ca nu se implica in negocierile pentru formarea unei noi majoritati parlamentare, dar pe de alta parte le incurajeaza, vorbindu-le ziaristilor straini despre dorinta sa de a avea la Palatul Victoria un guvern PNL, pe care il numeste sugestiv guvernul meu. Din nou insa, ghinion! Actuala majoritate parlamentara este solida si oricate cantece de sirena ar interpreta liderii PNL, progresistii, conservatorii si liberalii reformisti au dat asigurari ferme, prin liderii lor legitimi, ca sustin actualul guvern. Consiliul National al PSD nu s-a lasat, asa cum sperau adversarii nostri si cum prevesteau propagandistii si postacii lor, cu scandaluri, implozii sau sciziuni.
Asa ca daca faptele nu le confirma, liberalii si presedintele Klaus Iohannis raman doar cu vorbele. Iar daca modul in care isi doresc ei sa inlature guvernul Ponta este sau nu discutabil din punct de vedere moral sau constitutional, din punct de vedere semantic sigur are o problema. Asta pentru ca guvernul nu este al meu, al lui Victor Ponta, nici al meu, al lui Klaus Iohannis, nici al tau, liberalule sau pesedistule, ci al Romaniei si al romanilor.