Senatorul Marcel BUJOR a sustinut o declaratie politica intitulata: Adunarea Popoarelor din Kazahstan - Modelul unitatiim si armoniei interetnice. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Membrii Comisiei romanilor de pretutindeni din Senatul Romaniei, au avut in data de 03 martie, o intrevedere cu E.S domnul Daulet Batrashev, ambasadorul Republicii Kazahstan si cu o delegatie a Parlamentului Republicii Kazahstan, condusa de domnul Serik Akylbai, Presedintele Comisiei de legislatie constitutionala, sistem judiciar si organe de aplicare a legii din Senatul Republicii Kazahstan.
Discutiile au vizat tendinta ascendenta a relatiilor dintre Kazahstan si Romania, precum si situatia comunitatii romanesti din Kazahstan, in contextul in care la recensamantul din 2010, in Republica Kazahstan, in grupa etnica romani/moldoveni s-au inregistrat 21.054 de persoane, din care 594 de persoane s-au declarat romani si 20.460 moldoveni.
Dupa intrevederea cu delegatia din Republica Kazahstan, am participat la Conferinta cu tema Adunarea Poporului din Kazahstan â€" Modelul unitatii si armoniei interetnice, conferinta organizata in parteneriat cu Camera Deputatilor, Ambasada Republicii Kazahstan in Romania si Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica.
Adunarea Poporului din Kazahstan, constituita de catre Presedintele Republicii Kazahstan, este o structura de stat ce apara drepturile tuturor minoritatilor nationale.
Republica Kazahstan este casa parinteasca pentru reprezentantii a 140 de grupuri etnice si a 17 confesiuni. De aceea, Institutia Adunarii Popoarelor din Kazahstan este un unic exemplu de consimtamant intercultural, interconfesional si de asigurare a tolerantei.
Adunarea Popoarelor din Kazahstan reprezinta interesele grupurilor etnice in cadrul organului legislativ superior â€" Parlamentul, prin noua deputati ai Camerei Inferioare, demonstrand intregii lumi succesul politicii desfasurate de Kazahstan in domeniul relatiilor interetnice.
Kazahstanul, stat multicultural si multietnic, promoveaza o strategie activa pentru realizarea intelegerii intre nationalitati, un adevarat exemplu de co-existenta religioasa, culturala si dezvoltare sociala.
Anul 2015 marcheaza 20 de ani de la infiintarea Adunarii Popoarelor din Kazahstan, modelul kazahstanez de integritate, unitate, pace si intelegere reprezentand la ora actuala un model pentru intreaga lume.
Presedintele Republicii Kazahstan indeamna poporul catre unitate si stabilitate: Intelegerea dintre persoanele de etnii diferite reprezinta oxigenul vital. Trebuie sa avem singuri grija de unitatea noastra si de intelegerea dintre etnii. Un discurs din care se pot inspira si liderii altor tari, intrunirea poporului kazah devenind un model euroasiatic unic de dialog al culturilor.
Am fost surprins de numarul romanilor care traiesc pe teritoriul Kazahstanului. Majoritatea acestora provin din regiunile istorice romanesti Basarabia si Bucovina de Nord, astazi traind dispersat in regiunile din nordul Kazahstanului, regiuni unde au avut loc deportarile si trimiterile la munca fortata de catre regimul sovietic in perioada celui de-al doilea razboi mondial.
Romanii au fondat cateva sate in nordul Kazahstanului, in care si in prezent, comunitatea inca mai pastreaza limba romana si obiceiurile traditionale.
Complet integrati in viata Kazahstanului, romanii se bucura de reprezentare in Adunarea Poporului din Kazahstan, au infiintat societati culturale romanesti, ce beneficiaza de sprijinul statului kazahstanez pentru a-si pastra specificul national, traditiile si limba.
Kazahstanul i-a primit pe romanii prigoniti de regimul sovietic, le-a oferit dreptul la educatie si locuri de munca. Romanii pot vorbi liber limba romana, isi pot apara interesele si isi pot pastra nestingheriti traditiile.
Daca punem in discutie Ungaria, Ucraina sau Serbia, remarcam faptul ca minoritatea romana nu beneficiaza de drepturile pe care Kazahstanul le garanteaza minoritatilor sale si sper ca in viitor, astfel de state sa se inspire din modelul kazahstanez de asigurare a armoniei interetnice si interconfesionale.
Comunitatea romaneasca este una reprezentativa, pastreaza frumoasele noastre traditii populare romanesti si beneficiaza de ospitalitatea kazaha.
Inchei declaratia política, multumind pentru acest sprijin constant acordat minoritatii romanesti din Kazahstan si apreciez relatia bilaterala in acest sens ca fiind una exemplara.