dcnews.ro: Avertisment sociolog: Decizia CCR arunca tara in aer. Va fi greu de aparat statul national
O decizie luata in 26 februarie de Curtea Constitutionala va face mai dificil de pastrat stabilitatea Romaniei. Hotararea judecatorilor constitutionali vine dupa ce in mediul politic se discuta despre schimbarea legii partidelor. Acestea ar putea fi infiintate fara a mai strange in prealabil un numar minim de semnaturi. CCR a decis ca e neconstitutional pragul de 25.000 de semnaturi, adunate din 18 judete.
Sociologul Marius Pieleanu, fondatorul Institutului de Cercetare Avangarde, avertizeaza asupra riscurilor unui astfel de demers.
- Ultimele sondaje arata ca Romania se indreapta spre un sistem cu doua partide importante, unul de stanga si altul de dreapta, plus inca doua formatiuni mai mici, de pana in 6-7 procente, a declarat prof. Marius Pieleanu, pentru DCnews. Practic, se polarizeaza scena politica, asa cum s-a intamplat in democratiile consolidate. Daca se da drumul la infiintarea de partide, va fi haos. Nu mai discut de problemele tehnice, cand o sa avem buletine de vot cat cartea de telefon. Dar scena politica sare in aer, se fragmenteaza. Vor fi si consecinte asupra coeziunii nationale, spune Pieleanu.
Nu am rezolvat marile probleme, e prea devreme pentru partide de nisa
Reprezentantii societatii civile sustin ca relaxarea legislatiei va usura exprimarea opiniilor, va creste participarea la viata politica si reprezentativitatea. Marius Pieleanu respinge aceste argumente.
- Ideologic, vorbind, nu avem sute de curente, ci doar cinci-sase: dreapta, centru-dreapta, centru-stanga, stanga etc. Romania nu se afla in situatia unor tari dezvoltate care isi permit sute de partide. Poate acolo e nevoie formatiuni de nisa, care sa vina cu propuneri de proiecte de nisa, specifice. Ori, noi nu am rezolvat, inca, marile probleme ale societatii: saracia, lipsa infrastructurii, dezvoltarea industriala. Problema saraciei trebuie gestionata la nivel national, nu o poti rezolva doar in Bucuresti si Ilfov. Ce te faci ca vor apare partide regio-locale, cum ar fi Partidul iesenilor, al ardelenilor, al clujenilor? Acest gen de initiative vor face greu de aparat caracterul national al statului, concluzioneaza Pieleanu.
Initiative in PSD si M10, pentru abolirea pragului
Decizia CCR vine dupa o sesizarea a Partidul Pirat, o asociatie care militeaza pentru libertate pe Internet si modificarea legii copy-right-ului. Cei 3 fondatori ai Partidului Pirat au contestat legea pe motiv ca ar contraveni articolului 40 din Constitutie, care prevede ca cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere.
Deputatul Mihai Sturzu sustine ca are sprijinul PSD pentru initiativa sa de modificare a legii partidelor, reducand la 3 numarul de membri fondatori. Monica Macovei a sustinut in campania pentru prezidentiale o initiativa similara si spune ca nu renunta la acest demers, desi a adunat deja 25.000 de semnaturi pentru inregistrarea M10 ca partid.